Taani konservatiivid sotsiaaltoetustest: oleme loonud koletise (1)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taanlased
Taanlased Foto: SCANPIX

Pea 80 protsenti taanlastest vanuses 18 ja üle selle said riigilt minisugust rahalist abi.

Rahaliselt konservatiivse erakond Liberaalide Liit nimetas Taani sotsiaalhoolekandesüsteemi koletiseks. Taani Sotsiaaldemokraadid aga märkisid, et oluline on igaühele anda võrdne võimalus, vahendab The Local.

Pea 3,5 taanlase vahel jagati 2015. aastal ära 300 miljardit krooni (40 miljardit eurot), selgus Cepos mõttekoja uuringust, mis kasutas Taani statistikaameti andmeid.

78,6 protsenti taanlastest sai selle aja jooksul vähemalt ühe väljamakse.

«Lõime 1960. aastatel koletise, kui riigi kulutused sotsiaalhoolekandele kasvama hakkasid. Isegi kui Sotsiaaldemokraatidelt küsida, siis see ei ole kindlasti olnud nende eesmärk,» arvas Liberaalide Liidu kõneisik Joachim B. Olsen.

Sotsiaaldemokraatide kõneisik Christine Antorini märkis, et abisaajate hulk ei ole üllatav. «Oleme loonud universaalse heaolumudeli, kus 90 protsenti elanikkonnast maksab toetusi 90 protsendile ühiskonnast. Kuigi see ei ole eesmärk omaette.»

«Eesmärk on võrdsed võimalused. Kogu sotsiaaltoetuste ja maksusüsteemi eesmärk on selle jaoks raha ümber jagada.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles