Lisaks mürgimunadele võib olla saastunud ka Hollandi kanaliha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puurikanade munade müügist loobumise kampaania puhul on välkreageerijate võrgustikust palju abi olnud.
Puurikanade munade müügist loobumise kampaania puhul on välkreageerijate võrgustikust palju abi olnud. Foto: SCANPIX

Hollandi ametivõimud teatasid teisipäeval, et lisaks saastunud munadele hakatakse kontrollima ka võimalikku kanaliha saastumist.

Teadlased uurivad võimalikku pestitsiidi fiproniili sattumist ka kanalihasse. «Hetkel me testime fiproniiliga saastunud munafarmides kas ka kanaliha võib olla saastunud,» ütles toiduohutuse agentuuri NVWA esindaja Tjitte Mastenbroek AFPle.

NVWA teatel hakatakse uurima paari tosinat farmi, mis toodavad nii mune kui kanaliha. Kui kontrollitud lihas fiproniili olemasolu ei avastata, võivad ettevõtted jätkata kanaliha müümist.

Hollandi põllumajandusorganisatsiooni LTO teatel on liha saastunud olemise tõenäosus väike.

Juulis selgus, et vähemalt kolm miljonit fiproniliga määrdunud muna oli jõudnud Hollandist Saksamaale. Alam-Saksi põllumajandusminister Christian Meyer ütles reedel aga, et Saksamaale võis jõuda lausa 10 miljonit ohtlikku muna.

Saksa toidupoodide kett Aldi teatas reedel, et võtab Hollandis lahvatanud mürgimunaskandaali tõttu üleriigiliselt müügist maha munad. Suuremates kogustes on fipronil Maailma Terviseorganisatsiooni teatel mõõdukalt ohtlik ja võib mõjuda halvasti inimeste, eelkõige laste, neerudele, maksale ja kilpnäärmetele.

Eesti veterinaar- ja toiduameti (VTA) andmetel Hollandis toodetud pestitsiididega saastunud mune tõenäoliselt Eestis ei ole. «Meie andmetel Hollandi mune Eestis ei ole,» ütles VTA pressiesindaja Martin Altraja reedel BNSile. Ta lisas, et samuti ei ole Eestis muid Hollandi munadest toodetud tooteid.

Samas on Soome tolliameti teatel on tänavu Soome imporditud mitmeid tonne Hollandi mune, seejuures ei välistata, et mõned neist võisid olla pestitsiididega saastunud munad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles