Samsungi pärija võib minna 12 aastaks trellide taha

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsung Grupi juht Jay Y. Lee võib minna vangi.
Samsung Grupi juht Jay Y. Lee võib minna vangi. Foto: KIM HONG-JI/REUTERS

Prokurörid nõuavad Samsung Electronicsi juhile ja pärijale Jay Y. Leele (koreapärase nimega Lee Jae-yong) 12-aastast karistust presidendiga manipuleerimise eest. 

Lee on üks kesksetest figuuridest Lõuna-Korea nüüdseks endise presidendi Park Geun-hye ümber lahvatanud korruptsiooniskandaalist, mille käigus maksti Parki lähedasele sõbrale (kes oli väidetavalt ka tema «hingeline juht») suuri summasid, et ta mõjutaks presidenti tegutsema Samsungi huvides, kirjutab Bloomberg

Lee ise on kõiki süüdistusi eitanud, väites, et ta isegi ei teadnud, kes presidendi sõber oli.

Lee on juhtinud Samsungi konglomeraati alates 2014. aastast, pärast seda kui tema isa Lee Kun-hee sai südamerabanduse ja jäi haigevoodisse. On jutte olnud «troonilt tõukamisest,» sest 2015. aastal suruti konglomeraadi sees läbi suur ettevõtete ühendamine, mille käigus sai Lee aktsiate enamuse. 

Lee on eitanud ka isa kukutamise katseid, kuid prokuröridel on juba päris kindel idee sellest, kuidas Lee plaanis mõjutada presidenti läbi tema sõbranna Choi Soon-sili, et rajada omale tee Samsungi tippu, ilma sealjuures miljardeid dollareid pärimisraha maksmata. 

Lisaks Leele on vahi all ka endine president Park ja tema sõbranna Choi, kes on mõlemad oma süütegusid eitanud ja keelduvad ka tunnistamast Lee kohtuistungil. Kui Leed aga augustikuuks süüdi ei mõisteta, tuleb ta vabadusse lasta. Lõuna-Koreas nõuavad prokurörid karistust enne kohtuotsuse selgumist. Kohut mõistab kolmest kohtunikust koosnev paneel. 

Lee vangistuse ajal ei ole Samsungil just kuigi viletsasti läinud. Välja anti Samsung Galaxy S8 ja lisaks sellele teeniti veel rekordiline kasum

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles