Josing: Eesti hinnatõus on üks kõrgemaid Euroopas

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Konjunktuuriinstituudi juht Marje Josing.
Eesti Konjunktuuriinstituudi juht Marje Josing. Foto: Peeter Langovits

Eesti konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing ütles, et Eesti hinnatõus on juulis üks kõrgemaid Euroopas, kuid samas tuleb arvestada, et mullu olid hinnad ka väga madalal. 

«Hinnad on praegu tõusnud võrreldes eelmise aastaga. Ja eelmise aasta suvel olid piimatooted tarbija jaoks tõesti hästi odavad. Inimese mälu on lühike ja me ei mäleta, kuivõrd hädas olid Eesti põllumehed ja tööstused aasta tagasi. Maailmaturu hinnad olid väga all ja ka Eestis olid jaehinnad nii piima- kui natuke lihatoodetele allpool normaalset taset,» ütles Marje Josing ERRile.

Seetõttu ei ole hinnag Josingu sõnul midagi erakordset, kuna samal tasemel oli hinnad kasvõi aastatel 2011, 2012 või ka 2007. 

Hinnatõusu veab üheltpoolt sisendihindade tõus – kallimaks on läinud meil ka mootorikütus, palgad on kõrgemad ning palgakasv veab alati ka hindu kaasa. Teine pool, mis Marje Josingu sõnul oma osa mängib, on administratiivsed meetmed ehk aktsiiside tõus.

Loe pikemalt ERRist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles