Swedbank: toiduainete hinnatõus leevendab põllumeeste olukorda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukaupade hinnatõus võimaldab tootjatel oma kauba eest rohkem raha küsida.
Toidukaupade hinnatõus võimaldab tootjatel oma kauba eest rohkem raha küsida. Foto: Jaan Rapp / Valgamaalane

Swedbanki vanemökonomisti Liis Elmiku hinnangul leevendab juuli järsk toiduainete hinnatõus põllumeeste olukorda.

«Põllumajandussaaduste tootjatepoolsed müügihinnad on esimesel poolaastal kasvanud umbes veerandi, sealhulgas liha hind üle 10 protsendi ja piima hind üle 40 protsendi. See leevendab põllumeeste olukorda, kes on eelmise aasta algusest alates kahjumiga töötanud,» ütles Elmik pressiteates.

Juulis tõusid tarbijahinnad eelmise aasta sama ajaga võrreldes 3,6 protsenti. Tarbijahindade kasvust andis kolmandiku toit, mida mõjutas enim piima- ja lihatoodete kallinemine, selgub statistikaameti andmetes.

Swedbank prognoosib tänavuseks inflatsiooniks jätkuvalt 3 protsenti. «Hindu mõjutavad toorainete kallinemine ja aktsiisimaksude tõus. Hindade tõus tähendab seda, et palgasaajate ostujõud kasvab sel aastal varasematest aastatest aeglasemalt,» sõnas Elmik.

Tarbimise kasv on Elmiku sõnul hoolimata Eesti elanike tugevast kindlustunde kasvust aeglustunud. «Selle aasta esimese kuue kuu kokkuvõttes kasvas jaemüügi maht vaid 2 protsenti eelmise aasta sama ajaga võrreldes,» lisas ta.

Esmaspäeval avalikustas statistikaamet juuli andmed inflatsiooni osas. Tarbijahinnaindeks kasvas juulis kuuga 0,7 protsenti ja aastaga 3,6 protsenti; aastainflatsioon oli viimati nii kõrge 2013. aasta juunis. Kaubad olid möödunud aasta juuliga võrreldes 3,4 protsenti ja teenused 3,9 protsenti kallimad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles