Eesti investori hulljulge plaan saab teoks - Singapuris kohtuvad eestlaste eestvedamisel maailmatasemel ärihaid (2)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiigelkonverentsi korraldaja Mikk Talpsepp.
Hiigelkonverentsi korraldaja Mikk Talpsepp. Foto: Aivar Pau

Eesti investori Mikk Talpsepa aastate eest hulljulge sammuna tundunud plaan korraldada teisel pool maakera meie mõistes enneolematu haardega jõukusloome konverents on lõpuks teoks saamas ning juba novembris koguneb maailma ühte finantskeskusse Singapuri tuhandeid finantsinimesi üle maailma.

«Sisupoole ehitame hirmtugeva – see on olnud meie eesmärk algusest peale. See ka ainuke viis, kuidas alustada – suurelt ja tugevalt!» ütles konverentsi peakorraldaja, investeerimisärimisees Mikk Talpsepp usutluses Postimehele.

Novembri kolmel viimasel päeval toimuvale konverentsile nimega World Wealth Creation Conference (WWCC) on kinnitatud vähemalt kuus maailmatasemel ülitugevat peaesinejat.

«Mitmes vallas, sealhulgas müügis, juhtimises ja inimeste motiveerimises maailma tunnustatuim ekspert Brian Tracy üksi oleks juba piisav nimi ühe konverentsi korraldamiseks. Lisaks Dr Doomiks kutsutav Marc Faber, Jim Rogers ja nii edasi ja nii edasi – suuri staare on meil ühe konverentsi kohta väga palju,» ütles muu hulgas ka Etalon Varahaldust vedav Talpsepp.

Kokku on kinnitatud ligi 50 jõukat ja tuntud esinejat USAst, Kanadast, Brasiilisast, Venemaalt, Argentinast, Iisraelist, Suurbritanniast ja isegi Iraanist – tõesti igalt poolt maailmast.»

Iraani esindaja on täpsemalt välisettevõtete nõustaja Mohsen Arjang, kes on varem tõdenud, et praegu on Iraan suurima majandusega riik, mis ei ole maailma finantssüsteemi osa – on sellest välja heidetud.

«Mis varajuhte puudutab, siis valisime nad esinema tulemuste põhjal. Sai läbi kammitud maailma riskifondide andmebaas ja vaadatud tulemusi enam kui 5000 riskifondil ning välja nopitud parimad. Osaga kontakti loomine õnnestus, osaga oli see raskendatud, osa ei saanud erinevatel põhjustel esinema tulla,» kirjeldas Talpsepp konverentsi ettevalmistustööd.

Külastajaid oodatakse sündmusele 5000 ringis.

Praegu teadaolevalt on ainuüksi väikesest Eestist siirdumas Singapur EXPO kolmes hallis samaaegselt toimuvale konverentsile 40-liikmeline delegatsioon. Kokku on pileteid ostetud 30 eri riigist – viimane ost tehti näiteks Nigeeriast.

Kellele konverents mõeldud on? Eelkõige era- ja institutsionaalsetele investoritele aga ka startup-ettevõtetele. Selle kõrval  panganduses töötavatele ekspertidele, müügi-, treeningu- ja mentorlusega seotud professionaalidele. Kokkuvõttes kõigile, kes soovivad panustada nii enda kui ka kogukonna jõukusloomesse. Inimesed, kes soovivad tõsta enda teadmisi investeerimisest kui ka ettevõtlusest.

«Singapur on lävepakk Aasiasse - hea koht, kust laienemist alustada. Singapurist on kohal palju olulisi organisatsioone, kes selgitavad, kuidas saada osa näiteks  Singapuri valitsuse toetustest. Äri tegemine on seal muudetud väga lihtsaks, valitsus toetab idufirmasid 19 miljardi Singapuri dollariga käimasoleva viie aasta jooksul,» märkis Talpsepp.

Tema sõnul on ka riskiinvestoritel seal kasulik tegutseda, kuna valitsus paneb teatud juhul igale idufirmasse investeeritud dollarile juurde viis dollarit – võtab seega 5/6 riskist ja annab samas võimaluse hiljem osalus välja osta.

Milleks ikkagi seitsme maa ja mere taha konverentsile minna? Eelkõige nähtavasti ikkagi selleks, et luua äri ja sõprussidemeid üle maailma ja kuulda maailma edukamate investorite ja ettevõtjate lugusid. Idufirmadel on omakorda võimalik viia end kurssi Singapuri startup-ökosüsteemi, kiirendite, ärilinnakute, inkubaatoritega, lisaks muidugi üks ühele kohtumisi suur-ja väikeinvestoritega ning lihtsalt huvitavate ettekannete kuulamine.

Kuid eestlased ei tee Singapuris tavalist konverentsi, mille peamiseks eesmärgiks vaid palju säravaid esinejaid kohale kutsuda.

«Tahame süsteemi uuendada, teha idufirmade ja investorite omavahelise suhtlemise märkimisväärselt lihtsamaks ning tõsta kümneid kordi idufirmade tõenäosust saada kapitali,» lisas Talpsepp. «Iga meil osalev startup saab lisatasuta garanteeritult üks kuni kolm kohtumist maailma kõige mõjuvõimsamate riskikapitalifirmadega. Kokku eeldame, et iga startup saab keskmiselt 15-20 kontakti riskikapitalistidega.»

Väärt kogemus

Mehe esimene samm konverentsiäris on tõesti pikk, kui arvestada, et senised kogemused tal  puudusid. Ettevõtmise kaaskorraldaja Tõnis-Denis Merkluljev on Eestis tuntud ürituskorraldaja koos enda loodud Investeerimisklubiga.

Konverentsi korraldamise projekt ise on koguni 30 kuud pikk, sellest tänaseks on läbi 26 kuud.

Nüüd, 26 kuud hiljem – kuidas tunne on, kas tasus projekt ette võtta?

«Arvestades loodud sidemete võrgustikku on kogemus meeletu ja viinud kokku maailma vägevatega, nii tuntud ürituskorraldajate, globaalse haardega ettevõtjate kui edukate investorite ja börsikauplejatega,» ütles Talpsepp.

Isiklikku pingutust arvestades tõdeb aga ärimees, et väga raske on olnud. Kogu aeg tuleb ajaga võidu joosta, vahepeal jääd graafikust maha, siis võtad jälle järele ja lähed ettegi. See on kokkuvõttes väga raske olnud.

«Konverentsiäri loetakse viie kõige stressirohkema äri hulka. Vaja oleks 72-tunnist päeva, et kõik päevatoimetused saaks tehtud. Ühtlasi tähendab see seda, et elada ja tegutseda tuleb mitmekordse intensiivsusega. Eks see tervisele jätab ka omad jäljed,» sõnas ta.

Miks üldse konverentsidel käia, loenguid on veeb täis, kohtumisi saab kokku leppida ka ilma konverentsita, küsin Mikk Talpsepalt. Sain vastuseks, et peamiseks põhjuseks on ikkagi kohtumised, kohtumised ja kohtumised.

«Konverentsidel on võimalus kohtuda oma valdkonna teiste edumeelsete inimestega.Lisaks muidugi võimalus nautida lihtsalt melu või siis põhjus reisimiseks,» ütles Talpsepp.

Ettevõtmise peastaap asub Tallinnas kesklinna lähistel Fahle ärimajas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles