E-raamatud edestavad paberist eelkäijaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-raamat.
E-raamat. Foto: SCANPIX

«Päris» raamatute müüjatel on niigi rasked ajad. Ja nagu sellest veel vähe oleks, on tahvelarvutite ja e-lugejate buum elektroonilised raamatud esmakordselt USA kirjastusturul juhtivaks kategooriaks tõstnud.

Ameerika Kirjastajate Ühenduse (AAP) andmetele on e-raamatute müük veebruaris kolmekordistunud ja ulatub 90,3 miljoni dollarini.

Paberist raamatute vastav näitaja on 81,2 miljonit dollarit.

E-raamatute müügitulu on alates aasta algusest kasvanud 169 protsendi jagu, trükitud raamatute müük on sama ajaga 24,8 protsendi võrra kokku kuivanud.

Kirjastajad ei soovinud aasta alguse alusel veel tulevikutrende ennustama hakata, mainides vaid, et mitmes osariigis pidurdas raamatumüüki karm talv.

Lisaks ilmale nimetati süüdlastena üldiselt madalaid tarbijakulutusi ja USA suuruselt teise raamatukaupluste keti Bordersi pankrotti.

Borders palus veebruaris «11. peatüki» pankrotikaitset, olles tarnijatele võlgu 303 miljonit dollarit.

Firma on teatanud, et sulgeb oma 640 poest 200. Varasemalt, aastail 2009-2010 on Borders juba jõudnud sulgeda 250 raamatukauplust.

E-raamatute kasv ei ole küll veel jõudnud teha tasa paberraamatute allakäiku, kuid samas on e-raamatud reeglina kasumlikumad.

Praeguse seisuga on USA ülekaalukalt suurim e-raamatute turg, kuid samu trende on hakanud täheldama kirjastajad kogu maailmas.

AAP juhtis tähelepanu sellele, et e-raamatud on tekitanud värsket huvi nn taustanimekirjade vastu. Inimene, kes on e-raamatu läbi lugenud, uurib sageli, mis antud autorilt veel saadaval on, ütles AAP.

Tahvelarvutite, e-lugejate ja nutitelefonide kiire levik on taganud stabiilse kasvu ka audioraamatute turule, mis kasvas veebruaris aastatagusega võrreldes 36,7 protsenti ja jõudis 6,9 miljoni dollari tasemele.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles