Põlevkiviäri on jälle kasumlik

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töö VKG Ojamaa kaevanduses.
Töö VKG Ojamaa kaevanduses. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Eesti üks suurimaid põlevkivitöötlejaid Viru Keemia Grupp (VKG) kasvatas poolaastaga ligi veerandi võrra käivet ja jõudis üle mitme aasta lõpuks kasumisse. 

Ettevõte käive oli kuue kuuga 82,5 miljonit eurot ja puhaskasum 1,9 miljonit eurot. Põhjus oli selles, et naftatoodete maailmaturu hinnad on taas üleval. Võrdluseks 2016. aastal teenis ettevõte 15,2 miljonit kahjumit ja aasta varem lausa 32 miljonit eurot kahjumit. 

VKG töötles tänavu kuue kuuga üle kahe miljoni tonni kaubapõlevkivi, millest toodeti 275 000 tonni erinevaid kaubaõlisid. See on kontserni läbi aegade parim tulemus.

VKG tootmisahel töötas sujuvalt ning täiskoormusega, mille tõttu suurendati õlitoodangut 72 protsendi võrra ning kaevandatud põlevkivi kogust 2,5 korda.

Tootmisüksuste koormamise ning VKG Ojamaa kaevanduse täisvõimusele naasmise tulemusel suurenes kontserni töötajaskond 12 protsendi võrra ning esimese poolaasta lõpu seisuga annab VKG tööd 1764 inimesele.

Kuna suuremad investeerimisprojektid kontsernis on planeeritud aasta teiseks pooleks, kahanes investeeringute maht võrreldes möödunud aruandlusperioodiga kahekordselt. Investeerimismaht moodustas 9,5 miljonit eurot, millest poole suunasime töökindlusesse.

Eesti riigieelarvesse laekus kontserni tegevuse tulemusel esimese kuue kuuga erinevaid makse ja tasusid kokku 18 miljonit eurot, mida on viiendiku võrra enam kui mullu.

VKG finantsdirektor Jaanis Sepp tõi aga kriitikana välja selle, et vaatamata riigi poolt antud lubadustele ja sisulise eeltöö tegemisele, pole suudetud välja töötada uut põlevkivi ressursitasude pikaajalist süsteemi.

«Täna valitseb pretsedenditu olukord, kus suure investeeringumahuga tööstusharus puudub teadmine maksumäärade osas isegi 6 kuud ette,» lisas Sepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles