Hiinlaste investeering Taxify’sse on tegelikult rekordiline rahasüst Eesti idufirmasse (1)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Villig
Martin Villig Foto: Aivar Pau

Hiina turult Uberi välja ostnud ja nüüd üleilmselt laieneva sõidujagamisplatvormi Didi sellenädalane rahasüst Taxifysse on tõenäoliselt läbi aegade suurim otseinvesteering Eesti idufirmasse ja meie majandusse, kuna teised meie suuremad startupid on raha kaasanud oma välismaal asutatud ettevõtetesse.

Hongkongi ettevõte DiDi Science and Technology Limited  omandas teisipäeval lõpule viidud tehinguga 13,05 protsendise osaluse Taxify OÜ-s ning investeeris ettevõttesse kinnitamata andmetel enam kui 10 miljoni euro suuruse summa. Ühtlasi sai Taxify juhatuse liikmeks Martin ja Markus Villigi kõrval Didi investorsuhete juht Haichen Wang.

«Tegemist oli Eesti startupide seas ilmselt suurima otseinvesteeringuga Eesti OÜ-sse, sest enamik teisi Eesti startupe  - näiteks Pipedrive, Transferwise, Fortumo, Monese, ZeroTurnaround - on investeeringuid kaasanud oma USA ja UK holdingettevõtetesse,» ütles Taxify kaasasutaja Martin Villig Postimehele.

Taxify puhul on aga endiselt tegemist 100-protsendiliselt Eestis asuva ettevõttega. Villigi sõnul plaanitakse ka saadu raha kasutada just Eestisse veel 30-40 tarkvaraarendaja ja 50-60 klienditoe spetsialisti palkamiseks.

«Seega suur osa investeeringust läheb Eesti riigile otseste palgamaksude kaudu. Samuti läheb osa investeeringust uute turgude avamiseks ning olemasolevatel turgudel turuosa suurendamiseks,» märkis Villig.

Taxify tegutseb sõidujagamis- ja taksovahendusteenuse osutamisega mitmetes Euroopa ja Aafrika riikides. Järgmised suured linnad, kus teenus plaanitakse avada, on London ja võib olla ka Pariis.

«Olulisem on meie arvates ikkagi tehingu laiem kontekst - kui vaadata maailmakaarti ja regionaalseid platforme, kes täna turul tegutsevad, siis antud investeering ja koostöö on päris olulise tähtsusega nii Eesti firma kui kogu regiooni jaoks,» lisas Villig.

Suuri summasid oma Eesti ettevõttesse on kaasanud ka Viimsis ja Saksamaal superkondensaatoreid tootev Skeleton, möödunud aastal saadi investeeringuks näiteks 13 miljonit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles