Mertsina: sel aastal ootab ees tugev kasv tööstussektoris (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Mertsina
Tõnu Mertsina Foto: Toomas Huik

Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina hinnangul ootab sel aastal ees tugev kasv tööstussektoris ning lähiaja väljavaade on hea.

Töötleva tööstuse kasvu veab puidutööstus, kuid tugeva panuse andsid veel põlevkiviõli-, metall- ja keemiatoodete ning elektriseadmete toodangu suurenemine. Seevastu pidurdas selle tööstusharu kasvu jätkuvalt enim tootmismahtude langus elektroonikatööstuses, märkis Mertsina pressiteates.

Mäetööstuse kiire kasvu taga oli ühest küljest eelmise aasta madalam võrdlusbaas, teisest küljest põlevkiviõli paranenud turuhind. Põlevkivitootmise konkurentsivõime kasvule on Mertsina hinnangul positiivselt mõjunud ressursitasude sidumine õli maailmaturuhinnaga. Elektritootmises on Eesti Soome-Baltimaade regioonis ainuke riik, kus elektri tootmine ületab sisemaist tarbimist.

Kui võtta teine kvartal kokku, siis tööpäevade arvuga korrigeeritud andmetel tööstustoodangu mahu kasv küll kiirenes, kuid korrigeerimata andmetel see aeglustus, märkis Mertsina.

Nii juunis kui ka teises kvartalis kokku töötleva tööstuse ekspordikasv aeglustus. Kui jätta välja elektroonikatööstus, mille tellimused on jätkuvalt languses, siis ülejäänud tegevusalades tellimused kasvasid ning tööstusettevõtted peavad oma ekspordi lähikuude väljavaateid isegi paremaks. Samuti on paranenud nende ootused tellimuste ja tootmismahtude kasvu kohta.

Ettevõtete optimism on paranenud nii Euroopas, USA-s, Jaapanis kui ka mitmel tärkaval turul. See tähendab ootusi suuremate kasumite järele, suuremaid investeerimisplaane ja tööhõive paranemist. Kokkuvõttes võib eeldada, et majanduse üldine kasvutsükkel peaks maailmas ka aasta teisel poolel jätkuma.

Euroala majanduskasvu kiirus on ostujuhtide indeksi järgi kahel viimasel kuul küll veidi aeglustunud, kuid see on jätkuvalt tugev. Eesti kaubanduspartnerite majanduskasvu lähiaja väljavaade on hea ning see peaks pakkuma rohkem ekspordivõimalusi. Eesti ettevõtete hinnangul on nõudlus üha vähem tootmist piiravaks teguriks ning rohkem piiravad tootmist tööjõu kättesaadavus ja tootmisseadmete olemasolu.

Eesti jaekaubandusettevõtete hinnakasvuga kohandatud müügitulu kasv kiirenes juunis küll 5 protsendini, kuid kvartali kokkuvõttes oli see nõrgem, kui aasta tagasi, märkis Mertsina.

Samas oli möödunud aasta esimesel poolaastal ka jaekaubanduses väga tugev kasv, mis tekitas kõrgema võrdlusbaasi.

Mertsina hinnangul võib sel aastal oodata kiirema hinnakasvuga koos elanike aeglasemat reaalse ostujõu kasvu. Kuigi tarbijate kindlustunne on paranenud, suunavad inimesed üha rohkem raha meelelahutusele ja hobidele.Koos kaubanduspindade suurenemisega võib osades piirkondades jaekaubanduse müügitulukasvu väljavaade halveneda. Järgmisel aastal peaks aga tulumaksuvaba miinimumi järsk tõus elanike ostujõudu parandama, millel peaks olema positiivne mõju jaekaubandusele.

Esmaspäeval teatas statistikaamet, et tööstusettevõtted tootsid 2017. aasta juunis 15 protsenti rohkem toodangut kui eelmise aasta juunis. Toodang suurenes nii energeetikas ja mäetööstuses kui ka töötlevas tööstuses.

Juunis toodeti töötlevas tööstuses 10 protsenti rohkem toodangut kui 2016. aasta samal kuul. Toodangu kasv oli laiapõhjaline – kaks kolmandikku tööstusharudest ületasid juunis eelmise aasta juuni mahtu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles