Mobiilioperaatorid panustavad 4G võrgu rajamisse erinevalt

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kohalike mobiilsideoperaatorite plaanid neljanda põlvkonna ehk 4G võrgu rajamise osas on erinevad – mõni plaanib selle aasta lõpuks jõuda 4G leviga kõikidesse maakonnakeskustesse, mõni aga nii suuri plaane esialgu teostama ei torma.  


EMT avalike suhete juht Kaja Sepp tõdes, et lisaks Tallinna kesklinnas juba levivale 4G võrgule on pealinnas lisandumas lähiajal veel piirkondi (näiteks Tondi ja teletorni piirkond), kus EMT 4G sagedusjaamad tööd alustavad.

Üldse plaanib EMT oma 4G võrguga jõuda selle aasta jooksul kõikidesse maakonnakeskustesse. Siiski peavad EMT kliendid esialgu leppima sellega, et kõnealuseid linnu ei kaeta 4G levialaga esialgu siiski täielikult. Sepa sõnul on eelisarenduses just need piirkonnad, kus on palju mobiilse interneti kasutajaid.

Elisa Eesti võrkude valdkonna juht Andrus Kaarelson märkis, et hetkel on ettevõte avanud 4G testvõrgud Tallinna kesklinnas ja Kristiines, samuti Pärnu kesklinnas. Lähiajal avab ettevõte testvõrgud veel Viljandi, Haapsalu ja Tartu kesklinnas. Esialgu pakub Elisa oma testvõrguga liitumise võimalust osadele äriklientidele.

Kaarelsoni sõnul piirdubki Elisa esialgu vaid oma 4G võrgu testimisega ning kommertsteenust lähiajal veel pakkuma ei hakata. Selle peamiseks põhjuseks on 4G andmeside modemite hind, mis jääb praegu suurusjärku 400 eurot.

«Kui see hind ka kukuks 100 euro võrra, oleks hinnatase ikka veel kõrge,» tõdes Kaarelson, kelle sõnul ei näe Elisa sellise hinnataseme juures just kuigi suurt klientide huvi. 4G modemite üsna soolast hinnataset tunnistas ka Kaja Sepp, kelle sõnul pole seni EMT 4G võrguga liitunuid just kuigi palju.

Kaarelsoni sõnul keskendub Elisa sel aastal oma 3G võrgu väljaehitamisele ning aasta lõpuks peaks mobiilsideoperaatori 3G leviala katma sisuliselt kogu Eestit.

Tele2 plaanide kohta hetkel ülevaade puudub.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles