Jaanus Otsa pildus kriitikanooli pealinna planeerimise pihta

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Otsa Eesti kinnisvarafirmade liidu konverentsil.
Jaanus Otsa Eesti kinnisvarafirmade liidu konverentsil. Foto: Laura Oks

Ehitusärimees, Astlanda Ehituse üks omanikest, Jaanus Otsa kritiseeris täna toimunud kinnisvarakonverentsil «Kuhu liigub Eesti kinnisvaraturg?» Tallinna planeerimist.

Otsa tõi näiteks sadama läheduses asuva Norde Centrumi. «Rimi kaubalaadimise pool on suunatud mere poole. Kõik autojuhid, kes seal käivad, näevad merd,» märkis ta sarkastiliselt, vihjates, et asukoht sobiks paremini elukondlikule kinnisvarale.

Otsa heitis linnaplaneerijatele ette, et Tallinnas leiab liiga vähe multifunktsionaalseid piirkondi. «Kui võtame tööstuspiirkonna, siis seal peaks olema vaba aja veetmise võimalusi. Et inimesed, kes elavad kaugemal, saaksid käia juuksuris, kohvikus. Kui jõuavad varem tööle, oleks seal jõusaal,» kirjeldas Otsa oma nägemust.

Tema sõnul on Tallinnas liiga vähe täisväärtuslikke keskusi ning vaba aja veetmiseks peab sõitma südalinna, kus kõik asutused asuvad. Samas võiksid inimesele vajalikud kohvikud, kinod, jõusaalid jmt olla olemas ka Lasnamäel, Mustamäel jne.

Otsa sõnutsi peaks seadusi muutma taoliselt, et üldplaneeringut ei saaks muuta detailplaneeringutega. See peaks välistama näiteks kõrghoonete ehitamise sinna, kuhu need pole sobilikud.

Ehitusärimehe hinnangul võiks välja kuulutada rahvusvahelise konkursi, kus parimad ajud annaksid oma nägemuse, milline Tallinn välja näha võiks. See, kas kohalik omavalitsus otsustab neid kuulata või mitte, on juba nende endi otsustada, kuid vähemalt oleksid oma ala tipud mõtted välja käinud, seletas ta.

Veel heitis Otsa kivi kohalike arhitektide kapsaaeda, kel «on tulenevalt varasemast riigikorrast puudunud võimalus linnaruumi üldisemal kavandamisel osaleda ja kogemusi hankida.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles