Otsustatud: uuest aastast tõuseb Lätis sotsiaalmaks ühe protsendi võrra

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp sealse parlamendi katusel
Läti lipp sealse parlamendi katusel Foto: Andres Haabu

Läti seim kiitis täna viimasel lugemisel heaks kohustusliku sotsiaalkindlustusmaksu määra tõstmise ühe protsendipunkti võrra 35,09 protsendile alates järgmisest aastast. Lisaks kehtestati varasemalt sotsiaalmaksust vabastatud, kuid majandustegevusega seotud isikutele 5-protsendiline sotsiaalmaksu määr.

Tõstetud protsendi maksmine jagatakse võrdselt tööandja ja töötaja vahel. Seega on tulevast aastat sotsiaalkindlustusmaksu määr 35,09 protsenti, millest 24,09 protsenti maksab tööandja ja 11 protsenti töötaja.

Baltikumi kõrgeim sotsiaalmaks

Saadud maksutulu hakatakse kasutama tervishoiusektori rahastamiseks. Maksumäära tõstmise tulemusel saab tervishoiusektor tuleval aastal 84,6 miljonit eurot lisarahastust, 98,1 miljonit eurot 2019. aastal ja 103,9 miljonit eurot 2020. aastal.

Juba praegu on Läti oma 34,09 protsendiga kolme Balti riigi võrdluses kõige kõrgema sotsiaalmaksu määraga. Eestis on see 33 protsenti ja Leedus 33,7 protsenti.

Lisaks kiitis Läti seim tänasel lugemiseks heaks sotsiaalkindlustusseaduse punkti, mille kohaselt rakendub viieprotsendiline sotsiaalmaks kõigile majandustegevusega seotud ning autori- ja litsentsitasusid teenivatele inimestele.

Eelnõu esialgses versioonis pakuti välja, et viieprotsendiline sotsiaalmaks läheks kolmandasse pensionisambasse, kuid vastuvõetud muudatustes läheb see hoopis esimesse sambasse.

Olid varem sotsiaalmaksust vabastatud

Läti sotsiaalministeeriumi esindajad on varasemalt öelnud, et kehtiva seadusandluse järgi on majandustegevusega seotud inimesed ning inimesed, kelle teenistus jääb alla miinimumpalga, sotsiaalmaksust vabastatud.

Lisaks sellele valivad autori- ja litsentsitasusid teenivad inimesed enamasti sotsiaalmaksu mitte maksmise kasuks. Muudatuste kohaselt on aga neil kohustus neid makse maksta.

Eelmainitud seadusemuudatus mõjutaks ligi 90 000 majandustegevusega seotud inimest, 11 450 vabakutselist inimest ja 3651 autori- ja litsentsitasusid maksvat juriidilist isikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles