Leedu gaasi import Eestisse tegi järsu hüppe

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maagaas
Maagaas Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Maagaasi impordimaht ulatus selle aasta juunis 185,2 gigavatt-tunnini, millest 16 protsenti pärines hinnanguliselt Leedust. Viimaste kuudega võrreldes on tegemist järsu hüppega ülespoole.

Gaasi import oli soojema õhutemperatuuri tõttu neli protsenti väiksem võrreldes eelmise aasta juuniga, teatas Elering. Valdav osa imporditud gaasist sisenes Eesti gaasivõrku Karksi ja Värska gaasimõõtejaamade kaudu. Ööpäevane impordimaht kõikus eelmisel kuul vahemikus 2,4-11,3 gigavatt-tundi.

Kui mais oli Leedu gaasi hinnanguline osakaal seitse protsenti, aprillis 11 protsenti ja märtsis kuus protsenti, siis juunikuine 16-protsendiline osakaal näitab järsku hüpet ülespoole. Küll aga on selle põhjal veel vara mingeid üldistusi teha.

Eleringi siseriiklik ülekandeteenuse maht langes juunikuude võrdluses kolm protsenti ja moodustas kokku 186,2 gigavatt-tundi. Ülekandetorustiku mahuvaru vähenes aastases arvestuses kaheksa protsenti, olles kuu lõpu seisuga 47,8 gigavatt-tundi.

Leedu gaasibörsil kujunes gaasi keskmiseks hinnaks juunikuus 19,26 eurot megavatt-tunni kohta ning Soome Kaasubörsil oli võrreldav hind 20,25 eurot. Saksa GASPOOLil oli hind samal ajal 15,14 eurot megavatt-tunni kohta.

Eestis tegutsevate gaasi suuremate bilansihaldurite portfellide turuosad on Eleringi hallatava gaasi andmelao alusel olnud viimastel kuudel järgmised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles