Saudi Araabia vähendab naftaeksporti

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftaministrid täna Peterburgis.
Naftaministrid täna Peterburgis. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) koos suuremate kartelli mitte kuuluvate naftatootjatega, tegi täna Peterburis toimunud naftaministrite kohtumisel haruldase möönduse väites, et nafta madala hinna põhjuseks on osaliselt nemad ise.

Senini oli OPEC süüdistanud madalas nafta hinnas USA kildanaftatootjaid väites, et samal ajal kui nemad vähendavad tootmist, ameeriklased suurendavad. Täna aga teatas naftakartelli ministrid, et tegelesid sisekaemusega ning pidasid võimalikuks, et madala hinna üheks põhjuseks võivad olla riigid, kes ei pea lubadustest tootmise vähendamiseks, lubadustest kinni, kirjutab Te Wall Street Journal.

Maailma üks suurim naftaeksportija Saudi Araabia lubas minna toodangu vähendamisest kaugemale ning piirata eksporti 6,6 miljoni barrelini ööpäevas. Naftaminister Khalid al-Falih ütles, et ta soovis, et teised riigis järgiksid nende eeskuju ja viitas murettekitavatele numbritele, et mõned riigis ekspordivad väga palju naftat.

Ajakirjanduse andmetel oli nädalavahetusel toimunud kohtumine oli närviline, kus kõlama jäi arvamus, et nafta hind on jäänud alla 50 dollari taseme sellepärast, et koalitsioon pole seni veel oma lubadusi täielikult täitnud.

«See on kollektiivne püüe,» toonitas Falih pärast kohtumist kinnitas, et ta rääkis nende riikidega, kes pole veel tootmist vähendanud, jõuliselt.

«Me ei jää lihtsalt istuma ja vaatama,» lubas minister.

Kuuldavasti on Falih surve all, et hoida OPECi kokkulepe laiali lagunemast, sest Saudi Araabia on viimas riigile kuuluva naftakompanii Aramco börsile, aga ettevõttest saadav hind sõltub paljuski nafta hinnast.

Eriti murelikuks on ta olukorraga kursis olevate allikate sõnul viimastel nädalatel, sest nafta hind jätkas langust ning see mure kulmineerus eelmisel nädalal, kui naftatankereid jälgiv ettevõte Petro-Logistics teatas, et OPECi liikmesriikide toodang kerkis üle 33 miljoni barreli taseme ööpäevas ja 145 000 barrelit enam kui juunis.

Nafta hind (Brent) kerkis pärast naftaministrite nõupidamiselt tulnud uudist 1,1 protsenti 48,58 dollarini barrel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles