Hiinlased ostsid kuulsa Bordeaux' veinimõisa

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees maitseb Bordeaux veini Hiina veinimessil 2013. aastal.
Mees maitseb Bordeaux veini Hiina veinimessil 2013. aastal. Foto: KIM KYUNG-HOON/REUTERS

Hiina kinnisvarainvesteeringute ettevõte ostis Bordeaux' kuulsa Chateau Fauchey veinimõisa Garonne'i jõe paremkaldal, teatas Christie oksjonimaja tütarettevõte Maxwell-Baynes-Vineyards.

Kinnisvara koosneb 15. sajandi lossist ja 25 hektari suurusest maatükist, millest 6,5 hektarit on Cadillac Cotes de Bordeaux viinamarjaistandus. Mõisa ostja on Hongkongi kinnisvarainvesteeringute firma Profitsun Holdings, kes ostis ära ka mõisale kuuluvad veinivarud. Tehingu hinda ei avaldatud, vahendab Bloomberg.

Alates 2010. aastast on Hiina investorid ostnud üle 100 Bordeaux' veinimõisa müügiks kasvavale koduturule, aga ka ajaloolisi veinimõisaid, mida saaks kasutada üha laiemaks veiniturismiks.

Mõisa müüjaks oli perekond Emmanuelli, kes ostis Chateau Fauchey 2010. aastal eesmärgiga muuta see mahepõllumajandusettevõtteks ning ta muutis 2014. aastal lossihoone külalistemajaks. Profitsun plaanib seda äri jätkata ning müüa veini oma klubidele, mis asuvad peamiselt Pekingis, Shenzhenis ja Hongkongis.

Hiinlased on soetanud peamiselt keskmise hinnaklassiga kinnisvara, kus hektari hind jääb alla miljoni euro hektar, aga see on toetanud ka 150 tippmõisa hindu, kus hektar maksab miljon kuni 10 miljonit eurot.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles