Koos majandusega kasvavad ka ettevõtete võlad

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtete võlad on aastaga veidi kasvanud.
Ettevõtete võlad on aastaga veidi kasvanud. Foto: PantherMedia

Koos majanduse ja sissetulekute kasvuga on viimasel aastal suurenenud ka ettevõtete ning majapidamiste laenukohustused. 

Nii olid näiteks ettevõtete võlakohustused 2017. aasta esimese kvartali lõpus 2,5 protsenti suuremad kui aasta varem. Esimeses kvartalis hoogsalt suurenenud investeeringuid rahastati eelkõige ettevõtete omavahenditest ja Eestis tegutsevatest pankadest võetud laenudega. Oma- ja võlakapitalina välismaalt saadud raha maht suurenes tagasihoidlikult, teatas Eesti Pank. 

Majapidamiste laenukohustused kasvasid ligikaudu samas tempos kui nende sissetulekud. Palgakasv, väike tööpuudus ja soodsad laenuintressimäärad soosisid majapidamiste laenunõudluse suurenemist ning laenukohustused kasvasid 6 protsenti. Kasvanud on nii pankadest võetud eluaseme- ja tarbimislaenude kui ka teistelt laenuvahendajatelt võetud laenude maht.

Tänu sissetulekute kasvule ja kõrgele säästmiskalduvusele on ka majapidamiste säästud kiiresti kasvanud. Majapidamiste sularaha ja hoiuste maht suurenes aastaga rohkem kui 9 protsenti.

Eesti majandus oli esimeses kvartalis välismaa suhtes endiselt netolaenuandja: Eesti residendid paigutasid välismaale rohkem finantsvahendeid, kui sealt kaasasid. See näitab, et Eesti residendid säästavad viimaste aastate suundumusele omaselt palju ja põhivarainvesteeringute tase on esimese kvartali kasvust hoolimata suhteliselt madal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles