Elevandiluurannik vajab korra tagamiseks abi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/SCANPIX.

Elevandiluuranniku president Alassane Ouattara pöördus päev pärast oma tõrksa rivaali Laurent Gbagbo arreteerimist Prantsusmaa ja ÜRO poole palvega aidata riigis korda tagada.


Abipalve taustaks kõlasid eile Abidjani tänavatel jätkuvalt lasud, ühtlasi kardetakse suurt rüüstamislainet.

Prantsusmaa televisioon näitas kaadreid Ouattara poolehoidjatest, kes peksid jalgadega oma langenud vastaste laipu ning demonstreerisid võidukalt presidendipaleest pihta pandud šampanjakasti.

Kalašnikovidega vehkivad noortejõugud – millega Gbagbo lojalistid neid varustasid – on samuti veel desarmeerimata.

Linnatänavaid ääristavad pärast 10 päeva kestnud lahinguid surnukehad ning sõelapõhjaks tulistatud autod.

4 miljoni elanikuga linnas ei toimi veevarustus, elektrivõrk ega arstiabi. Kaks kuud tagasi suletud pankade uksed on jätkuvalt lukus.

Ning kuigi Euroopa Liidu sanktsioonid on peatatud, ei ole maailma suurim kakaoeksportija seda valdkonda veel käima saanud.

Prantsusmaa pakkus riigi jalgele aitamiseks 400 miljonit eurot kriisiabi, kuid on kinnitanud, et nende relvajõud – mis aitasid Ouattara vägedel Gbagbo kodu vallutada – pikemaks ajaks riiki ei jää. Gbagbo on nimetanud Ouattarat salvavalt endise kolonisaatori marionetiks.

Abidjani jäi lahingutest hoolimata ligikaudu 12 000 Prantsuse kodanikku.

Ouattara, kes novembrikuistel presidendivalimistel 54 protsendi häältest endale sai, on hoolikalt vältinud igasugust kahjurõõmu ja parastamist.

Ta on kinnitanud ametisse rahvusliku tõe- ja lepituskomisjoni ning kutsunud kaasmaalasi üles hoiduma kättemaksust ja vägivallast.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon julgustas Ouattarat moodustama rahvuslikku ühtsusvalitsust.

Ouattarat süüdistatakse inimõiguste rikkumises tema enda lojalistide poolt. ÜRO inimõiguste nõukogu määras eile ametisse töörühma, kes asub uurima mõlema poole tegevust konfliktis.

ÜRO ütles, et alates märtsi lõpust on riigi lääneosast leitud 536 inimese surnukehad.

Tsiviilisikuid pommitati nii turuplatsil kui elurajoonides.

Rahvusvahelisel naistepäeval tulistati ühes Abidjani eeslinnas surnuks seitse Ouattara toetuseks välja astunud naist.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles