Malaysia keelas hittloo «Despacito» esitamise riigimeedia kanalites (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luis Fonsi (paremal) ja Daddy Yankee
Luis Fonsi (paremal) ja Daddy Yankee Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Malaysia valitsus on keelanud üleilmselt populaarse suvehiti «Despacito» mängimise nii riiklikus raadios kui televisioonis.

Malaysia valitsus andis oma otsustest teada vahetult pärast seda, kui Daddy Yankee ja Luis Fonsi populaarsest suvehitist oli saanud enim striimitud lugu maailmas, vahendab CNN Money.

Malaysia kommunikatsiooniministri Salleh Said Keruaki sõnul otsustas riigimeedia RTM lõpetada loo esitamise pärast korduvaid kaebusi selle kohta, et laulu sõnad «pole sobivad» avalikuks esitamiseks.

«Laul sisaldab tervet rida seksuaalse sisuga viiteid ja tagamõtteid, muutes ta täiesti sobimatuks rahvusringhäälingu kanalitele, mis on suunatud laiale avalikkusele, sealhulgas ka lastele,» põhjendas minister.

Küll aga rõhutas ta, et valitsuse otsus puudutab ainult riigimeediat ning kõik teised kanalid võivad toimetada nagu nad ise heaks arvavad.

Laulu ärakeelamisele riigimeedia kanalites on reageeritud erinevalt. Osad märgivad sotsiaalmeedias, et neil on samuti sellest hispaaniakeelsest laulust, mis sarnaneb kunagisele pophitile «Macarena», kõrini.

Teised väljendavad aga umbusku. «90 protsenti siinelavatest inimestest isegi ei saa aru, mida need sõnad tähendavad,» on näiteks märgitud. Ka on juhitud tähelepanu sellele, et on nii palju teisi laule, mis on oma sisult «Despacitole» väga sarnased, kuid pole ära keelatud.

Küll aga ei ole see esimene kord, kus valitsuse tsensuur on põhjustanud Malaysias poleemikat. Alles märtsis tahtsid riigi ametnikud ära keelata lõigu Disney filmist «Kaunitar ja koletis» põhjendusega, et kuna selle sisu on homoseksuaalne, ei tohiks seda lastele näidata.

Kuna Disney ei olnud seda nõus tegema, lasti film Malaysias küll kinolevisse, kuid märkega, et see on sobiv vaatamiseks üle 13-aastastele.

Hittloo «Despacito» puhul otsustas valitsus selle riigimeedias keelustada, kuna selleks avaldas survet üks poliitilistest erakondadest, väites, et loo sõnad on liialt ilmse seksuaalse alatooniga, mistõttu ei tohiks lapsed seda kaasa laulda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles