Graafik: Eestis ringleb enim võltsitud 50-euroseid (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võltsitud 50-eurone
Võltsitud 50-eurone Foto: Liis Treimann

Eestis avastati 2017. aasta esimesel poolel ringlusest 247 võltsitud europangatähte, mida on ligi kümnendiku võrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal. Kolmveerandi neist moodustasid võltsitud 50-eurosed.

Tänavu avastati Eestis kõige rohkem 50-euroste pangatähtede võltsinguid. 247st võltsitud rahatähest 188 olid 50-euroste võltsingud, moodustades sellega 76 protsenti Eestis esimesel poolaastal leitud võltsingute koguarvust. 

Võrreldes 2016. aasta teise poolega on rahatähtede võltsingute arv sel aastal jäänud üsna samale tasemele. Samas kui vaadata viimase kolme aasta tulemusi, kõigub Eestis registreeritud võltsrahade arv 400 ja 500 vahel aasta lõikes. 

Vaata lähemalt juuresolevalt graafikult.

 

Euroalal tervikuna moodustavad ligikaudu 85 protsenti võltsingutest 20- ja 50-eurosed pangatähed, mida on umbes samas suurusjärgus aasta varasema ajaga võrreldes. Võttes arvesse ringluses olevate europangatähtede hulka, on võltsingute arv väike nii Eestis kui ka euroalas. 

2017. aasta esimesel poolel kõrvaldati ringlusest ligikaudu 331 000 võltsitud europangatähte, mis on vähem kui 2016. aasta teisel poolel. Suurem osa võltsingutest ehk 96,7 protsenti avastati euroala riikides. Ligikaudu 2,3 protsenti võltsitud pangatähtedest leiti euroalavälistes ELi liikmesriikides ning üks protsent võltsingutest tuvastati muudes maailma piirkondades.

Vaata lähemalt juuresolevalt graafikult.

 

Võrreldes ringluses olevate ehtsate europangatähtedega, mille arv on nende kasutuselevõtust alates pidevalt suurenenud kiiremas tempos kui SKP kasv, on võltsingute osatähtsus jätkuvalt väga väike.

2016. aastal kasvas ringluses olevate europangatähtede arv ligikaudu seitse protsenti ja väärtus umbes 3,9 protsenti. Praegu on ringluses rohkem kui 20 miljardit europangatähte koguväärtusega üle 1,1 triljoni euro.

Lihtsaim tuvastusviis: katsuda

Eesti Pank juhib tähelepanu, et ehtsat pangatähte on võimalik igal inimesel ära tunda, kui kasutada lihtsaid võtteid pangatähe turvaelementide tuvastamiseks. Selleks tuleb rahatähte katsuda, vaadata ja kallutada ning kahtluse korral võrrelda mõne ehtsa pangatähega. 

Pangatähe turvaelemente ja nende tuvastamise viise on kirjeldatud uute pangatähtede veebilehel. Võltsingukahtlusega pangatähe või mündiga tuleb pöörduda politseisse, kes määrab kahtlasele rahale ekspertiisi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles