Eesti moodulmajade tootja ostis uude tehasesse Venemaalt tootmisliinid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Ruumelementidest hoonete tootja Harmet OÜ avas juulis Harku vallas Kumna külas 26 000-ruutmeetrise tootmishoone, mille ehitusmaksumus oli 9 miljonit eurot; ettevõte ostis tehasesse Venemaalt täisautomatsed liinid, mis muudavad puitelementide tootmise efektiivsemaks.

«Algselt oli planeeritud, et Kumna tehas alustab tööd lihtsamate seadmetega, aga meil avanes võimalus soetada mõistliku hinnaga ühe pankrotistunud Venemaa majatehase kogu sisustus ja seadmed,» ütles OÜ Harmet juhatuse esimees Toomas Kalev BNS-ile.

«Seadmete hulka kuuluvad Saksamaa tootja Weinmann kahemõõtmeliste paneelide tootmisliinid koos automaatsete järkamis- ja plaaditöötlemiskeskustega," ütles Kalev. «Kuna pakkumine tuli üsna viimasel minutil ja läbirääkimised müüjaga kestsid umbes kolm nädalat, siis hetkel käib tehases paralleelselt tootmine ja liinide montaaž.»

Ehitusmaksumusele lisaks plaanis OÜ Harmet esialgselt Kumna tootmisüksuse käivitamiseks investeerida 5 miljonit eurot, Venemaalt soetatud seadmetega investeeringu maht oluliselt ei tõustnud.

«Uued automaatliinid ei tõstnud oluliselt esialgselt planeeritud investeeringute mahtu, kuna soetasime need võrreldes uute liinide maksumusega oluliselt odavamalt. Liinid aitavad meil tulevikus muuta efektiivsemaks kahemõõtmeliste puitelementide tootmist,» lisas Kalev.

Juulis andis Nordecon Harmetile üle Kumna külas valminud ligi 26 000-ruutmeetrise tootmishoone, mis koosneb ühekorruselisest tootmispinnast, laopinnast ja kolmekorruselisest kontori- ja olmeruumide plokist. Tehas on kavandatud spetsiaalselt ruumelementide suuremahuliseks tootmiseks. Valminud tehas on Saue, Pärnu ja Tutermaa kõrval neljas ning peaks senise 450 inimese kõrval tööd andma 200 uuele töötajale.

Harmet on Eesti suurimaid moodulmajade tootjaid, pakkudes terviklahendust alates projekteerimisest lõpetade hoone paigaldamisega. Suurem osa toodangust müüakse Rootsi, Soome ja Norrasse.

Ettevõtte müügitulu kasvas 2016. aastal 22 protsendi võrra ligi 66,4 miljoni euroni, aruandeaasta kasum oli umbes 5 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles