Eestis head äri ajavast Teliast on aastaga kinga saanud üle saja inimese (6)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telia töötajate soovide järgi disainitud nõupidamisruum.
Telia töötajate soovide järgi disainitud nõupidamisruum. Foto: Liis Treimann

Sarnaselt teiste põhjamaiste telekomidega ajab Telia Eestis üha kasumlikumat äri, kuid siinne töötajate arv on hakanud selgelt vähenema. Korporatsioon ise plaanib aga juba sel aastal suurkoondamist.

Korporatsiooni teise kvartali ülevaatest ilmneb, et ettevõte teenis sel perioodil 22,3 miljonit eurot kasumit, mis tähendab aastatagusega võrreldes üheprotsendist kasvu. Teenuste müügitulu suurenes teises kvartalis 0,4 protsendi võrra ning ulatus 55,7 miljoni euroni.

Selle kõrval selgub aga, et kui möödunud aasta teise kvartali lõpus töötas ettevõtte Eesti harus 2037 inimest, siis see näitaja on nüüdseks 5,7 protsendi võrra vähenenud. Eestis pakutakse nüüd tööd 1920 inimesele, mis on 117 võrra vähem kui aasta eest.

Telia Eesti personaliüksuse direktori Janika Kuusiku sõnul on loomulik, et ettevõtte kasumlikkuse kasv käib käsikäes efektiivsuse suurenemisega.

«Tehnoloogilised arengud ja lahendused ning kaasaegsed paindlikud töötamisviisid võimaldavad toime tulla vähema inimtööjõuga. Samuti oleme lihtsustanud ja ümber kujundanud mitmeid oma tegevusi, mis on viinud töökohtade vähenemiseni,» ütles Kuusik Postimehele.

Tema hinnangul on «kindlasti ebakorrektne rääkida massilisest «kinga saamisest», kuna paljudel juhtudel on töötaja tavapärase lahkumise järel leitud võimalus töö ümber korraldada ja uut inimest mitte värvata. Samuti on ära kaotatud ametikohti, mille järele enam vajadust polnud.

«Kõik eeltoodu kokku ongi viinud töökohtade järk-järgulise vähenemiseni. Seega on meie puhul tegemist on evolutsioonilise ja normaalse protsessiga,» lisas ta.

Telia korporatsiooni tegevjuhi Johan Dennelingi sõnul ootab ettevõtet juba sel aastal aga ees väga suur koondamiste laine. Töö kaotab kõigi riikide peale kokku 850 töötajat, ehk 3 protsenti töötajaskonnast.

Peamiselt ootab koondamine ees ettevõtte Rootsi haru inimesi, kus kaotab töö 650 inimest, ehk 8 protsenti töötajaskonnast.

Telia mobiililiitumiste arv kerkis juuni lõpuks 918 000ni, mida on 30 000 võrra enam kui aasta tagasi samal ajal (888 000).

Tugevat kasvu näitab ka nende klientide arv, kes kasutavad Telia mobiilset internetti. Kui 2016. aasta teises kvartalis on neid 314 000, siis selle aasta juuni lõpu seisuga on see number kerkinud juba 347 000ni.

Telia TV-teenust kasutas juuni lõpu seisuga 177 000 klienti, mida on paari tuhande kliendi võrra enam kui aasta tagasi. Ettevõtte lairiba internetiühenduse kasutajate arv suurenes varasemalt 231 000-lt 233 000ni.

Telia Eesti juhatuse esimehe Dan Strömbergi kinnitusel tegi ettevõte sarnaselt esimese kvartaliga ka teises kvartalis tugeva tulemuse.

«Mul on väga hea meel, et Telia kindlustas teleteenuste turul oma liidripositsiooni ning et oleme kindel turuliider ka kõigis oma teistes fookusvaldkondades ehk mobiili, lairiba ja IT-teenuste äris,» ütles ta.

Telia konkurent Tele2 teatas eile, et  teenis 2017. aasta teise kvartalis 19,8 miljonit eurot tulu, mis on 10,4 protsenti enam kui mullu samal perioodil. Ettevõtte kasum enne kulumit (EBITDA) kasvas teises kvartalis 4,7 protsenti 4,4 miljoni euroni.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles