Urve Palo soostus lõpuks Dubai EXPO osas oma seisukohta avama (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo Foto: Mihkel Maripuu

Valitsuskabineti neljapäevasel nõupidamisel pidi algselt päevakorras olema ka Eesti osalemine Dubai EXPO-l, mis ootab otsustamist juba eelmise aasta sügisest saadik, kuid seda punkti siiski ei arutata. Esialgu keeldus teemat kommenteerimast ka ettevõtlusminister Urve Palo, kes siiski jagab nüüd selgitusi sotsiaalmeedias.

Kadri Simson rääkis kolmapäeva hommikul ERRi saates «Otse uudistemajast», et 2020. aastal Dubai EXPO-l osalemine peaks otsustatama neljapäevasel valitsuse istungil, vahendas hommikul ERRi uudisteportaal.

Küsimusele, milline on tema enda seisukoht, vastas Simson eile põiklevalt, viidates sellele, et majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis on kaks ministrit ning see on pigem minister Urve Palo otsustada.

ERR palus majandusministeeriumi pressiosakonnalt kinnitust, kas EXPO-l osalemise küsimus on neljapäeval päevakorras ning millise ettepanekuga Palo valitsuse läheb. «EXPO teemat homme valitsuses ei arutata,» teatas seepeale ministeeriumi avalike suhete nõunik Kadri Tonka kolmapäeva lõunal.

Kui veel eile keeldus minister Urve Palo sel teemal kommentaaridest, siis täna keskpäeval jagas ta lõpuks selgitusi sotsiaalmeedias.

Sõltub põhjanaabritest ja erasektori osalusest

«Viimasel ajal on minu käest korduvalt küsitud, kas Eesti osaleb 2020. aastal Dubai EXPO-l või mitte. Valitsuskabinet pole teemat veel omavahel arutanud ja seega pole ma pidanud mõistlikuks sündmustest ette rutata ja hetkel pole ka kiiret. Aga olgu, ütlen siis oma arvamuse välja,» märkis Palo oma tänases Facebooki postituses.

Ta selgitas, et ettevõtlusministrina ei ole tal selle vastu midagi, et Eesti ettevõtjad saaks ennast välisturgudel näidata, suurendada eksporti, kasvada suuremaks ning EXPO on kindlasti üks sellistest võimalustest, iseäranis Eesti IT-sektorile.

«Teisalt on EXPO-l osalemine väga kulukas ja mitmed ettevõtlusorganisatsioonid on öelnud, sh Eesti Kaubandus-ja Tööstuskoda, et nemad otsest vajadust osaleda ei näe,» nentis Palo. Ka ütles ta, et lisaks käivad täna Eestil läbirääkimised nii põhja- kui lõunanaabritega, kes pole samuti veel otsust osalemise kohta teinud. 

«Sealjuures on vaja aega, et läbi rääkida erasektoriga, kas nad on sarnaselt Põhjamaadega ka ise nõus panustama näiteks poole vaja minevast summast,» lisas Palo. Ta ütles, et kui aga erasektor kaasa ei tule ja põhjanaabrid ei osale, siis keskendutakse muudele lahendustele.

«Osalemine erialamessidel, kõrgetasemelised visiidid piirkonda, majandusdiplomaatilise esindatuse tugevdamine jne,» loetles ettevõtlusminister, toonitades seejuures, et igal juhul ei tohi Eesti Pärsia lahe riikidest kui kasvavast piirkonnast mööda vaadata.

Eile kritiseeris teemat sotsiaalmeedias teravalt ka riigikogu väliskomisjoni esimees, veel hiljutise ajani IRLi kuulunud Marko Mihkelson, kes pakkus, et tõenäoliselt otsustab valitsus 2020. aastal Dubai EXPO-l osalemisest loobuda.

Eesti võib jätta kasutamata oma juhtrolli

«Sellest on tõesti väga kahju ning minu meelest on see ikka selges dissonantsis Eesti kui targa digitaalse ühiskonna ühe eestvedaja rolliga,» märkis Mihkelson, kes on ka Euroopa Liidu asjade komisjoni liige. Tema sõnul aga Eesti tuntus ei lõpe ega pea ka lõppema Euroopa Liiduga.

«EXPOd pole mingid imerelvad ja kulu on vaieldamatult kõrge. Kuid väga kõrge ekspordisõltuvusega (umbes 80 protsenti SKTst) riigile oleks strateegiliselt oluline avada ennast maailmaturul eriti seal, kus meil veel seni pole õnnestunud laiemalt kanda kinnitada,» lausus riigikogu liige.

Mihkelsoni meelest pole EXPO kindlasti mitte võrreldav tavalise messiga, millesarnaseid on Pärsia lahe piirkonnas palju, vaid töötab lisaks ettevõtjate kasu nimel ka riigi tuntuse kasvatamisel.

«Seda viimast pole Eestil kunagi liiga palju. Kahjuks on aga nii, et välismajanduspoliitika on Eestis jäänud aastaid teenimatult tagaplaanile ning oodatav otsus viitab vaid sellele, et kaugemat silmapiiri ei näe ka käesolev valitsus,» rääkis riigikogu liige.

Ta lisas, et alles eile käis tema juures Jaapani parlamendi väliskomisjoni esimees, kes muuhulgas tutvustas ja otsis tuge Osaka kandideerimisele 2025. aasta EXPO korraldamiseks.

«Rääkisin, et Eesti on väga huvitatud kaubavahetuse kasvatamisest Jaapaniga (praegu on see kaheksa korda väiksem kui Hiinaga ning samal tasemel Hong Kongiga) ning Osaka edu puhul oleks see üks täiendav võimalus meie ettevõtjatele,» kirjeldas Mihkelson.

Ta märkis, et sama oleks ka Dubaiga, sest EXPO pole üksnes asukohariigile suunatud. «Dubaisse tuleb kohale miljoneid külastajaid üle maailma ning korraldajad ootavad umbes 180 riigi osalemist. Kas tõesti tahab Eesti siit kõrvale jääda?» küsis riigikogu välisasjade komisjoni esimees.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles