Rosnefti juht astus tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rosneft.
Rosneft. Foto: Zhuravlev Ivan/COVI

Vene asepeaminister Igor Setšin astus tagasi Rosnefti nõukogu esimehe kohalt. Otsus tuli vaid üheksa päeva pärast seda, kui president Dmitri Medvedev andis ministritele korralduse riigifirmade juhatustest lahkuda.

Setšin oli üks BP ja Rosnefti alliansi peamisi arhitekte.

Rosneft ütles, et Setšin «otsustas anda head eeskuju», täites kiiremas korras presidendi korralduse ja austades «riigimonopolide üldise reformi» algatust.

Äkiline otsus sündis ajal, mil selgus, et TNK-BP juhatus eesotsas Mihhail Fridmaniga on alustamas kohtuteed BP vastu, süüdistades viimast ühisettevõtte aktsionäride leppe rikkumises.

TNK-BP lähedaste allikate sõnutsi taotleb juhatus kahjutasuks kuni 10 miljardit dollarit – selle eest, et on väidetavalt jäänud ilma võimalusest teostada naftauuringuid Vene Arktikas.

Nimetatud samm on mõeldud surve avaldamiseks BP-le, mis ei väsi kinnitamast, et ei ole aktsionäride leppest üle astunud.

Briti naftafirmal on tänase seisuga jäänud kolm päeva, et päästa oma 16 miljardi dollarilist aktsiavahetustehingut Rosneftiga. Algselt paikapandud tingimused kaotavad oma kehtivuse neljapäeval.

BP alustas eile läbirääkimisi oma TNK-BP partnerite ehk siis Alfa-Access-Renova (AAR) väljaostmiseks.

AARi juht on Fridman, kes istub ühtlasi TNK-BP tegevjuhi kohal.

Fridmanil õnnestus möödunud nädalal kohtus BP ja Rosnefti aktsiavahetus blokeerida.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles