Sõerd Läti maksureformist: 20-protsendine ettevõtte tulumaks ei ole enam konkurentsivõimeline (6)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Sõerd
Aivar Sõerd Foto: Liis Treimann

Endise rahandusministri ja tänase parlamendisaadiku Aivar Sõerdi (Reformierakond) sõnul ei ole Läti valitsuse otsus tõsta ettevõtte tulumaksumäära seniselt 15 protsendilt 20 protsendile, kui mujal Euroopas minnakse pigem madalama määra suunas, mitte kõige mõistlikum.

«Viimastel aastatel on EL liikmesriigid jõuliselt ettevõtte tulumaksumära langetanud, sealjuures 20 protsendi lähedasele tasemele ka Rootsi ja Soome,» kirjutab Sõerd oma blogipostituses, kus annab oma hinnangu Läti maksureformile, mille kokkupanemine on sarnaselt Eesti valitsuse maksumuudatustele toimunud viimase kuue kuu jooksul kiirtempos.

Sõerd lisab, et lätlaste reformikavas ongi ettevõtte tulumaksu ümberkujundamine prominentsel kohal, kuna toimub üleminek teenitud kasumi maksustamiselt jaotatud kasumi maksustamisele ehk võetakse üle Eesti mudel. Samas aga tõuseb ettevõtte tulumaksumäär praeguselt 15 protsendilt 20 protsendile. 

«20-protsendine maksumäär pole siiski tänasel päeval enam väga konkurentsivõimeline,» ütleb endine rahandusminister ja toob näiteks madalamate ettevõtte tulumaksumääradega riigid nagu Küprose ja Iirimaa, kus maksumäär on 12,5 protsenti. «Ungari kavatseb maksumäära langetada üheksale protsendile,» märgib Sõerd.

Reformierakondlasest parlamendisaadiku üldhinnang Lätis kavandatavale ulatuslikule maksureformile on aga, et sellel on nii plusse kui miinuseid. Ta tõdeb, et tema jaoks on mõnevõrra üllatuslikud üksikisiku tulumaksumuudatused ja üleminek astmelisele tulumaksule.

Loe lähemalt Sõerdi blogist.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles