Elektribörsi keskmine hind kujunes poole kõrgemaks suletud turust

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgepingeliinid
Kõrgepingeliinid Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Elering teatas, et elektribörsi Eesti hinnapiirkonna aasta keskmiseks hinnaks kujunes ligi 46 eurot, suletud turul ostavad kodutarbijad ja väike-ettevõtted elektrit hinnaga ligi 30 eurot megavatt-tunni eest.

Eleringi hinnangul tõi Nord Pool Spot elektribörsi esimene tegevusaasta Eestis kaasa aktiivse kauplemise, sest tegutseb 16 kauplejat. Siseriiklikust elektritarbimisest osteti börsilt iga kuu keskmiselt 30 protsenti.

Kokku müüdi 12 kuu jooksul NPS Eesti hinnapiirkonnas 5,2 TWh elektrienergiat, millest 67 protsenti ehk 3,5 TWh müüdi Eestis. Elektribörsilt osteti aasta jooksul kokku 3,6 TWh.

Aasta keskmiseks hinnaks kujunes 46,29 eurot/MWh, mis on naaberpiirkondade hindadest madalam. NPS Soome keskmine hind oli 55,16 ning Leedu börsil Baltpool 47,65 eurot/MWh.

Soome hinnapiirkonna kõrgem hind tingis selle, et pea kogu aasta jooksul oli Soome piirkonnas nõudlus Eestis toodetud elektrienergia järgi suurem, kui seda võimaldas Estlink1 merekaabli 350 MW läbilaskevõime. Samuti oli Estlink1 võimsusvoog esimese elektribörsi tegevusaasta jooksul 79 protsenti ajast suunaga Eestist Soome. 2010. aasta septembri lõpust on Estlink1 kaabli 350 MW võimsus täielikult elektrituru käsutuses.

Avatud turul tegutseb kokku 204 vabatarbijat, kes ostavad elektrienergiat kas kahepoolsete lepingute alusel või elektribörsilt. Konkurentsiameti poolt eelmise aasta suvel tehtud arvutuste alusel oli elektrituru avatus 28,4 protsenti.

2010. aasta 1.aprillil avati Eestis suurtarbijatele elektriturg ning Nord Pool Spot elektribörsil Eesti hinnapiirkond.

Eesti elektriturg avaneb täielikult 2013. aasta alguses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles