Ryanairi boss: Brexit peatab lennud Suurbritannia ja ELi vahel (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ryanairi tegevjuht Michael O'Leary.
Ryanairi tegevjuht Michael O'Leary. Foto: ALESSANDRO BIANCHI/REUTERS

Iiri odavlennufirma juht hoiatab, et kui enne Brexitit ei jõuta Suurbritannia ja ELi vahel alternatiivsete lennureeglite sõlmimiseni, peatub pärast Brexitit kuudeks lennuühendus kahe piirkonna vahel.

Heathrow lennujaam jääb tühjaks, suvepuhkused tühistatakse ja Ryanair kolib Suurbritanniast Euroopasse, kirjeldas teisipäeval Euroopa Parlamendi ees Ryanairi juht Michale O'Leary olukorda, mis tabab Suurbritannia ja ELi vahelist lennuliiklust pärast Brexitit, vahendab Telegraph.

Euroopa Liidu ühtsed lennureeglid (SERA) võimaldavad kõikidel ELi liikmesriikidesse, sealhulgas praegu ka Suurbritanniasse registreeritud lennufirmadel tegutseda teisest ELi liikmesriikides. Erinevalt teistest tegevusvaldkondadest, ei saa lennundus taganeda Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) reeglitest. 

«Selle valguses muutub aga uute reeglite sõlmimine eluliselt oluliseks,» nentis Euroopa suurima lennufirma tegevjuht. O'Leary sõnul on aga sellise leppe sõlmimine «ebatõenäoline» ja «ainuke mõistlik valik» antud olukorras oleks see, kui Briti valitsus otsustaks tühistada möödunudaastase rahvareferendumi tulemused ja jääks edasi ELi.

Ryanairi tegevjuht ütles Euroopa Parlamendi transpordi- ja turismikomisjoni ees Brüsselis, et on väga reaalne väljavaade, et pärast märtsi 2019 tuleb periood, kus lennud Suurbritannia ja ELi vahel peatuvad. 

«Kuna meil ei ole paigas üleminekuaja lepped, siis puudub meil igasugune seadusandlik alus, et lennutada inimesi Euroopasse. See tähendab, et me peame tühistama lende ja inimesed peavad hakkama tühistama oma 2019. aasta suvepuhkusi,» rääkis O'Leary.

2019. aasta märts on Suurbritanniale antud tähtaeg, millal ta peab EList lahkuma. Kui selleks ajaks ei ole lahkumise tingimused paigas, siis toimub nn kõva Brexit, kus Suurbritannia lahkub liidust ilma igasuguste kokkulepeteta.

Euroopa Komisjon, kes juhib Brexiti kõnelusi ELi ja Suurbritannia vahel, on keeldunud igasugustest kommentaaridest, kuniks leppet ennast veel paigas ei ole. O'Leary sõnul ei saa aga lennufirmad oodata kuni 2019. aasta märtsini ja selge õigusraamistik peab olema kokku lepitud 2018. aasta septembriks.

Sõnakas odavlennufirma juht ütles, et Ryanair plaanib viia suure hulga oma lennukeid aprilliks 2019 üldse Suurbritanniast välja regionaalsetesse Euroopa lennujaamadesse, et tagada lennufirma kasumlik tegevus ka pärast Brexiti lõpptähtaega. 

O'Leary, kes enne referendumit tegi kampaaniat ELi jäämise poolt, kritiseeris ka Briti valitsust, kuna sellel puudub plaan B. «Mitte kellelgi Briti valitsuses ei ole õrna aimu, mida Brexiti lepe endas sisaldama peaks. Ainus, mida nad teavad, on see, et nad tahavad lahkuda ELi õigusruumist.»

Ryanairi juht on veendunud, et Brexitiga kaasnevad Suurbritanniale suured kahjud, kaovad nii töökohad lennujaamades kui ka turismisektoris.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles