Eesti Energiast sai Paide koostööjaama ainuomanik

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide koostööjaam
Paide koostööjaam Foto: Eesti Energia

Eesti Energia omandas osaühingult Tootus vähemusosaluse Paide koostootmisjaama haldavas ettevõttes Pogi. Tehingu tulemusena on Eesti Energia taastuvenergia ettevõte Enefit Taastuvenergia Paide koostootmisjaama ainuomanik.

Enefit Taastuvenergia juhatuse esimees Aavo Kärmas ütles, et Paide koostootmisjaama ainuosanikuks saamine oli loogiline jätk möödunud sügisele, kui osteti välja väikeosanik Impera OÜ osalus ning Eesti Energia kõrval jäi omanikeringi veel OÜ Tootus 16,75% osalusega. «Eesti Energia 2016. aasta suvel kinnitatud strateegia kohaselt kujuneb taastuvenergia järgmisel viiel aastal Eesti Energia üheks kõige olulisemaks kasvuvaldkonnaks. Paides oleme uues keskkonnahoidlikus koostootmisjaamas taastuvenergiat tootnud alates 2013. aastast,» lausus Kärmas. Poolte kokkuleppel on tehingu hind konfidentsiaalne.

Eesti Energiale enda osaluse müünud OÜ Tootus omanik Andres Alusalu sõnul oli tal huvi enda osakute müügiks, sest suur töö uue koostootmisjaama käivitamisel on praeguseks tehtud. «Nägime aastate eest, et vajame uue ja kaasaegse jaama rajamiseks tugevat partnerit. Eesti Energia oli huvitatud Paidesse investeerimisest ning nii meie partnerlus 2011. aastal alguse saigi. 2012. aastal sai uus jaam juba nurgakivi. Praegu töötab koostootmisjaam korralikult ning nägin, et on sobiv hetk omanikeringist väljumiseks,» rääkis Alusalu, kes jätkab tööd Paide koostootmisjaama juhtimisel.

2011. aasta 7. oktoobril omandas Eesti Energia Paide soojaettevõttes Pogi enamusosaluse ning peagi alustati uue koostootmisjaama rajamist. 2012. aastal sai uus biokütust kasutav koostootmisjaam nurgakivi. Seadmete proovikäivitamised ning sooja tootmine algasid valmivas koostootmisjaamas 2013. aasta lõpus. Elekter jõudis võrku esmakordselt 2014. aasta juulis.

Paide koostootmisjaama elektriline võimsus on 2 megavatti ja soojuslik võimsus 8 megavatti. Elektrit suudab jaam aastas toota ca 7,5 gigavatt-tundi ning sooja ligikaudu 42 gigavatt-tundi. Koos tipuenergia katlamajadega, mis kasutavad kütusena vajadusel ka masuuti ja biomassi, oli kolmel viimasel aastal soojusenergia tootmisvõimekus keskmiselt 55 gigavatt-tundi aastas. Paide energiaettevõtte aastane arvestuslik puiduhakke kasutus on ligikaudu 33 000 tonni, mille tarnivad peamiselt lähipiirkonna metsa ja puiduga tegelevad ettevõtted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles