Tõniste: ühisraha euro tulevik nõuab põhjalikke analüüse (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske rahandusminister Toomas Tõniste.
Värske rahandusminister Toomas Tõniste. Foto: Georg Kõrre

Rahandusminister Toomas Tõniste hinnangul on vaja saavutada euro tuleviku osas euroalas üksmeel ja ühisraha tulevikuvaateid põhjalikult analüüsida.

«Kõik Euroopa majandus-rahaliitu ehk meie ühist raha eurot ja selle tulevikku puudutav on äärmiselt oluline,» ütles Tõniste euroala rahandusministrite esmaspäevase kohtumise järgselt ministeeriumi teatel.

«Euro on olnud edulugu nii Eestis kui paljudes teistes riikides, kuid tulevikuvaade nõuab ühiste arusaamade leidmist ja põhjalikke analüüse,» märkis minister. «Jätkame selles osas arutelusid septembris Tallinnas, kui Euroopa Liidu nõukogu eesistumisega seoses kogunevad Eestis mitteametlikule kohtumisele kõigi EL-i liikmesriikide rahandusministrid.»

Eurot kasutavate riikide ministrid rääkisid esmaspäevasel kohtumisel ka halbadest laenudest, mis mõjutavad pangandussektori tulevikku mitmes Euroopa riigis. Samuti käsitleti kogu pangandusliidu arenguid, sealhulgas EL-i ühtse pangandusjärelevalve tööd.

Saadi ka ülevaade hiljutistest arengutest Hispaania ja Itaalia panganduses. Eurorühm tõdes, et praeguseks paika pandud ühised reeglid probleemsete pankadega tegelemiseks üldjoontes töötavad.

Samuti anti ministritele teada Iirimaa programmijärgsest arengust. Iirimaa väljus Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi abiprogrammist aastal 2013 ning on praeguseks üks kiiremini kasvava majandusega Euroopa riike. Programmijärgseid ülevaatusi tehakse riikide kohta regulaarselt kuni on tagasi makstud 75 protsenti laenusummast.

Lisaks kohtus Eesti rahandusminister kahepoolselt ka eurorühma juhi Jeroen Dijsselbloemiga, kellega arutati järgmise poolaasta tööplaani.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles