Portugalis puhkes sõnasõda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jose Socrates.
Jose Socrates. Foto: Francisco Seco/AP

Portugali ametist lahkuv peaminister ründas teravalt riigi peamist opositsiooniparteid, käivitades poliitilise sõnasõja, mis võib paisata rööbastelt läbirääkimised 80 miljardi eurose EL-IMFi abipaketi üle.

José Sócrates ütles eile oma sotsialistliku partei kongressil, et opositsioonilistel sotsdemokraatidel (PSD) polegi poliitikat, vaid «üllatustekarbike täis segaseid ideid ja tühje sõnu».

Peaminister rõhutas, et läbirääkimisi ELi, IMFi ja Euroopa Keskpanga ametnikega, kes homme Lissaboni saabuvad, hakkab juhtima tema ametist lahkuv valitsus – koostöös opositsiooniparteidega.

Sócratese pistodana teravad sõnad aitavad mõista, kuivõrd pingeliseks kujuneb olukord juunikuiste valimiste künnisel, muutes küsitavaks ELi poolt nõutud parteiülese kokkuleppe eelarvekärbete ja majandusreformide teostamiseks.

Kui kongressile tutvustati külalisi PSDst, tõusid delegaadid püsti ja andsid «oma parima», et neid välja vilistada.

PSD liider Pedro Passos Coelho andis omaenda partei koosolekul vastulöögi, öeldes, et töötus, välisvõlg ja riigifirmade eelarveaugud on viimase kuue aastaga [mil riiki juhtis sotsialistlik valitsus] kahekordistunud.

EL ja IMF rõhutavad, et abikõnelused võivad jätkuva vaid juhul, kui kasinusmeetmetel on parteiülene toetus. Eesmärgiks oleks tagada kärpepoliitika jätkumine ka 5. juunil võimule tuleva valitsuse juhtimise all.

Euroopa ametnikud on hakanud juba ilmutama frustratsiooni märke Portugali sotsialistide ja sotsdemokraatide kemplemise peale.

«Ärgem pidagem iga päev avalikku dialoogi,» ütles ELi rahandus- ja majandusvolinik Olli Rehn nädalavahetusel Ungaris toimunud ELi rahandusministrite kokkutulekul.

Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet ütles, et päästepaketi läbirääkimiseks vajalik «raske töö» ei ole «kindlasti mitte mõeldud avalikuks aruteluks», võttes arvesse «tundlikku» valimiseelset atmosfääri.

47 Portugali juhtfiguuri, nende hulgas mitmed endised presidendid ja teenekad riigimehed, kirjutasid nädalavahetusel alla avalikule kirjale, milles esitavad üleskutse «rahvusliku kompromissi» saavutamiseks ning väljendavad igatsust, et pärast valimisi võiks sündida laiapõhjaline valitsuskoalitsioon.

«Kui kuristiku serval kõikuv riik ei suuda isekeskis kokkuleppele jõuda, siis on rahvusvahelist respekti raske oodata,» ütles ajalehe Público eilne juhtkiri.

Sócrates ja Passos Coelho, kes omavahel harva mokaotsast mõne sõna vahetavad, on siiski lubanud kõnelustes ELi ametnikega koostööd teha.

Kuid eile ütles PSD liider, et kokkuleppe sõlmimisel tuleb igal juhul arvestada järgmise valitsuse majandus- ja rahanduspoliitikaga.

Ta ütles, et Sócratesel on volitused arutada läbi vaid «minimaalne abiraamistik» ning «kaalukama, keskmist ja pikemat perspektiivi puudutava» paketi läbirääkimised tuleks jätta järgmise valitsuse hooleks.

Portugali konservatiivne president Aníbal Cavaco Silva on palunud Euroopa asutustel kõige selle keskel endale «ette kujutada», millised pinged valitsevad valimiste-eelses Portugalis, kus toimivat valitsust hetkel ei ole.

Peavalu põhjustab Portugalile ka Soome, kus 17. aprilli üldvalimisteks läheb. Sest ka Soome peaks andma oma nõusoleku, kas Portugalile avatakse euroala 440 miljardi eurose finantsstabiilsuse fondi kukkur.

Populistlikud Põlissoomlased on kasutanud ära pahameele Kreeka ja Iiri abipakettide peale ning kindlustavad oma positsiooni peaministri Mari Kiviniemi vastu.

Põlissoomlased tõotavad Portugali diili tõkestada.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles