Majandusanalüütik: Eesti peaks saavutama 85 protsenti Soome elatustasemest 15-20 aastaga (18)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome pealinna Helsingi linnapilt
Soome pealinna Helsingi linnapilt Foto: Mihkel Maripuu
  • Kolmeprotsendilise majanduskasvuga jõuaksime Soomele järele 30 aastaga …
  • ... kui vaid suudaksime sellist kasvutempot hoida.
  • Kaugemas vaates Eesti majanduskasv aeglustub.

Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja kirjutab keskpanga blogis sellest, kui kiiresti ja kui lähedale jõuab Eesti majandus ja Eesti inimeste elatustase põhjanaabritele.

«Eesti palgatase on Soome omast ligikaudu kaks ja pool korda madalam ehk meie palgad moodustavad Soome palkadest umbes 40 protsenti. Samal ajal on Eestis aga ka hinnatase madalam, Soomega võrreldes 60 protsenti,» kirjeldab Oja Eesti Panga blogis.

Selle kõrval märgib ta aga, et madalamate hindade tõttu ei jää reaalne elatustase Soomest nii palju maha, kui võiks arvata pelgalt palkade põhjal. «Levinuim elatustaseme näitaja, SKP elaniku kohta, moodustab Eestis samadesse hindadesse viiduna Soome omast 68 protsenti,» märgib analüütik.

«Kui Eesti majanduskasv elaniku kohta oleks edaspidi kolm protsenti aastas ja Soome majandus kasvaks samas tempos kui viimase 20 aasta jooksul, jõuaks Eesti elatustase Soomele järele ligikaudu 30 aastaga (vt joonis),» lausub Oja.

Foto: Allikad: Eesti Pank, Suomen Pankki, OECD, IMF, autori arvutused

Samas tunnistab ta, et kolmeprotsendine kasv on aga pikema perioodi keskmisena väga optimistlik ootus, sest tulevikus Eesti majanduskasv tõenäoliselt aeglustub ja kujuneb kaugemas ettevaates kolmest protsendist aeglasemaks.

Loe lähemalt keskpanga blogist.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles