Marti Aavik: hirm Ida-Virumaal

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marti Aavik
Marti Aavik Foto: Peeter Langovits

Võitlus Kiviõli põlevkivi ümber on ammu võtnud hirmutavad vormid. Kas mäletate veel lugu telesaatest «Pealtnägija», kus üks ärimees väidetavalt etendas politseile, et konkurent on tellinud tema mõrva? Eelmise aasta lõpus esitas riigiprokuratuur viiele inimesele kahtlustuse, et need üritasid lavastada ärimees Nikolai Reismani süüdi Toomas Tamme tapmise tellimises.

Sama kange heitluse osa on oht, et Kiviõli tehas suleb üldse uksed ja seetõttu jääb Ida-Virumaal tööta 656 inimest. Ühel pool on tehaseomanik, firma nimega Tamme Auto. Teisel pool Reisman ja teised, kellele kuuluvad plaanitavate kaevanduste maad.  

Tänasest Postimehest saate lugeda, kuidas tunnevad ennast inimesed, kes on oma elu, perede ja laenudega tükkis jäänud ärimeeste võitlustandrile ühest tehasest sõltuvas väikelinnas. Meeleolud on kõike muud kui optimistlikud.

Me ei tea ette, kumma ärimeeste leeri poolel on tõde, kummal õigus. Tööstus väidab, et ilma uue kaevanduseta tööd jätkata ei saa. Vastaspoole – maaomanike – advokaat ütles, et tehas blufib sulgemisjutuga, et avalikkuse sümpaatiat enda poole meelitada.

Lihtsate tööinimeste hirm oma lähituleviku pärast on ses vägikaikaveos üks väheseid selgeid asju. Ekslik on siiski arvamus, et Toompea rahvas pole nende muret otse või kaude südamesse võtnud. «Tamme Auto seaduseparandustest» on Eesti poliitikas saanud isemoodi kahtlusi äratav mõisteidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles