Kiviõli Keemiatööstuse sulgemine suretaks Kiviõli välja

Irina Tokareva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Remonditsehhi töötajad Andrei Genin (vasakult), Vladimir Valtsev, Andrei Motšenov ja Anatoli Grabov on veendunud, et keemiatööstuseta pole Kiviõlis elu.
Remonditsehhi töötajad Andrei Genin (vasakult), Vladimir Valtsev, Andrei Motšenov ja Anatoli Grabov on veendunud, et keemiatööstuseta pole Kiviõlis elu. Foto: Irina Tokareva

656 idavirumaalasest, kes võivad kaotada töö, kui Kiviõli Keemiatööstus tegevuse lõpetab, ligi kaks kolmandikku elab Kiviõlis, mis sai kolm aastat tagasi riigi kõige depressiivsema väikelinna tiitli.


Möödunud töönädala lõpus, reedel arutasid Kiviõli Keemiatööstuse töötajad tehase võimalikku sulgemist rahulikult, ilma üleliigsete emotsioonideta. Küsimusele, kuidas muutub elu siis, kui tehas tõesti ka kinni pannakse, vastasid inimesed kohe: «Kuidas muutub? Kõik variseb kokku!» Just selle tõttu kirjutasid töötajad pöördumise valitsusele ja on valmis tehase kaitseks ka miitingu korraldama.

«Kuid meist sõltub vähe. Kõigile on selge, et meie bossidele ei ole kõige olulisem see, kas tehas säilib, vaid see, kes võidab, kes saab endale põlevkivi. Seda enam ei hakka valitsus meie probleeme südamesse võtma. Seega tervitage siis neid (valitsuse liikmeid – toim) meie poolt,» ütles 48-aastane lukksepp Andrei Genin.

Tema sõnul muud tööd selles piirkonnas pole. «Tuleb Venemaale kolida. Kuid Kiviõli on ju minu kodulinn,» lisas mees.

Toore siinsamas lähedal

39-aastane treial Vladimir Valtsev ei kujuta samuti ette, kus tööd otsida, kui tehas suletakse. «Mujale kolida ma ei saa, mul on kaks last, noorem käib lasteaias. Tuleb tööd otsida siis kuskil lähedal,» räägib mees, kes saab praegu palka umbes 640 eurot.

«Kui tehas pannakse kinni, lähen Peipsi järvele kala püüdma, mis muud üle jääb,» kinnitab 44-aastane lukksepp Andrei Motšenov. Tema ütleb, et valitsus ei tohiks lubada tehast kinni panna.

«See oleks löök nii Kiviõlile, Sondale kui ka kogu riigile,» arutleb mees. «Rumal oleks tehast kinni panna toorme puudumisel, kui see on siinsamas lähedal. Ja ka inimesed saavad siis haiget. Kusjuures rängalt – 90 protsendil meist on laenud.»

53-aastane treial Anatoli Grabov mäletab aegu, kui Kiviõlis elas pea kaks korda praegusest rohkem inimesi – 12 000 – ja ainuüksi tehases töötas 2000 inimest.

«Siin oli ka pesupulbritsehh – toodeti pesupulbrit Lotos. Lisaks oli Püssis tehas, rahvas töötas,» meenutab ta. «Aga praegu ei ole, kus töötada. Pooled on Venemaale kolinud.»

Grabovi sõnul on tehase sulgemise korral Kiviõlil lips läbi. «Nii öelgegi valitsusele edasi – nende jaoks leiame küll «häid» sõnu,» räägib tehases 37 aastat töötanud mees.

Laotööline Sülvi Arakka, kes töötab tehases alates 1980. aastast, alustaski tööd pesupulbritsehhis. Praegu saab ta miinimumpalka, kuid on nõus ka selle raha eest tööd tegema.

«Olen peagi 50-aastane, kuhu mul minna? Midagi erilist ei oska ma teha, ainult ehk Soomes saaksin maasikaid korjata,» märgib Arakka.

Tema sõnul peavad paljud tehases töötavad naised ettevõtte võimalikku sulgemist katastroofiks: «Lastega ei hakka ju kolima, isegi kui kuskil kaugel oleks tööd.»

38-aastane generaatoritsehhi operaator Pavel Voznjak ei lisa optimismi: «Kui tehas pannakse kinni, sureb linn välja.» Ta on kindel, et siis kasvaks ka kuritegevus.

«Soojaarved oleks samuti suuremad, praegu annab tehas linnale sooja,» räägib mees, kes arvab, et tehase ja linna hääbumise korral upuks ka tema enda perekond võlgadesse. «Auto ja korter on laenuga võetud.»

Pikett tuleks Jõhvis

Kiviõli keemikute ametiühingu usaldusisiku Viive Kravinski sõnul ei ole õige, et üks inimene teeb otsuse, millest sõltub sadade inimeste ja terve linna saatus. Naine kolis Kiviõlisse 18-aastasena, siin on kasvanud tema lapsed ja lapselapsed ning ta peab end linna patrioodiks. Tehases töötab ta 1965. aastast, praegu elektrikuna.

«Mul on ammu välja teenitud pension tervistkahjustava töö eest, seega leivaraha mul on. Kuid ma tahan, et Kiviõli jääks elama,» ütles Kravinski.

Tema sõnul korraldab ametiühing juhul, kui keeld põlevkivi kaevandamiseks jääb jõusse, Jõhvis piketi. «Seal saame rohkem tähelepanu kui Kiviõlis. Loodan, et teised ametiühingud toetavad meid. Oleme ühendust võtnud Harri Taligaga, ametiühingute keskliit lubas meid toetada,» rääkis Kravinski.

Kiviõli Keemiatööstuse OÜ taotleb kaeveloa peatamise tühistamist Tallinna halduskohtus. Ettevõtte juhatuse liikme Robert Karpelini sõnul peaks otsus tehtama sel nädalal. «Me tõesti ei saa tööd jätkata, kui ei alusta kaevandamist uues karjääris,» ütles ta. «Ettevõte on nõus kompenseerima maaomanikele võimalikud kahjud.»

Keemiatööstus
•    Ettevõttes saab tööd 656 inimest (neist 401 on Kiviõlist ja 100 Kohtla-Järvelt, ülejäänud on Sonda, Sillamäe, Jõhvi ja Narva elanikud).
•    Töötajate keskmine vanus on 46 eluaastat, keskmine staaž 10 aastat.
•    Keskmine palk – 639 eurot.
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles