Ka sorteerimata prügi võib põhjustada tööõnnetuse

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügikott tänaval.
Prügikott tänaval. Foto: Sille Annuk

Tööõnnetus ei hüüa tulles, mistõttu võib töötaja end vigastada isegi prügi välja viies, kui selle sees leidub teravaid esemeid.

Tööelu portaali rubriik «Juhtunud, kuid võinuks juhtumata jääda» võtab vaatluse alla ühe reaalses elus juhtunud tööõnnetuse, mida analüüsib tööinspektsiooni spetsialist.

Mis juhtus

Töötaja pani täis prügikotti prügikonteinerisse. Prügikotis oli klaasikild, mis tuli tõstmise ajal kotist läbi ja vigastas töötaja kätt. Töötajal olid prügikoti teisaldamise ajal käes tavalised töökindad. Tal oli kätte lõikamise tagajärjel vasakus labakäes haav ja ta viibis vigastuse tõttu töövõimetuslehel 18 päeva.

Miks juhtus

Selle tööõnnetuse põhjuseks on teise töötaja poolt ohutusnõuete rikkumine. Ettevõttes on olemas juhend prügi sorteerimise kohta ja tulenevalt prügi sorteerimise korrast on olemas ka eraldi konteinerid klaasi jaoks. Õnnetus juhtus sellepärast, et kaastöötaja oli pannud klaasi valesse konteinerisse.

Õnnetus, mis tõi töötajale kaasa üsna pika töövõimetuse, oleks olnud väga lihtsalt ärahoitav, kui kõik töötajad järgiksid reegleid. Kui töötaja oma tegevusi hoolikalt läbi ei mõtle ja kehtestatud reegleid ei järgi, võib tema ise või kolleeg viga saada.

Samalaadsete õnnetuste vältimiseks viis tööandja läbi täiendjuhendamise jäätmete sorteerimise ja selle olulisuse kohta. Lisameetmena väljastatakse töötajatele prügikottide käitlemiseks lõikekindlad kindad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles