Toit vedas juunis hinnad tõusule

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukorv.
Toidukorv. Foto: Andres Teiss / Scanpix

Toidukaupade kallinemine vedas tänavu juunis hinnad tõusule. Nii kasvas tarbijahinnaindeks aastaga ligi 3 protsenti. 

Kaubad olid 2016. aasta juuniga võrreldes 3,2 protsenti ja teenused 2,4 protsenti kallimad. Võrreldes eelmise kuu maiga indeks aga langes 0,1 protsenti, teatas statistikaamet.

Mullu juuniga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim toidu ja mittealkohoolsete jookide 6,6 protsendile kallinemine, mis andis kogutõusust üle poole. Sealjuures on piim, piimatooted ja munad aastaga kallinenud 10,1 protsenti, puuvili 16,8 protsenti ning suhkur ja kondiitritooted 7,3 protsenti.

Mootorikütus andis kogutõusust ligi kuuendiku. Aastataguse ajaga võrreldes oli bensiin 8,5 protsenti ja diislikütus 8,4 protsenti kallim. Suuremat mõju indeksile avaldas veel tubakatoodete 14,6 protsendiline hinnatõus.

Maiga võrreldes olid juunis tarbijahinnaindeksi suurimaks mõjutajaks juunis alanud rõivaste ja jalatsite sesoonsed soodusmüügid ning juunikuised alkohoolsete jookide allahindlused.

Suuremat mõju indeksi muutusele avaldas ka värske puuvilja ja marjade 8,1 protsendiline kallinemine. Võrreldes eelmine kuuga oli bensiin juunis 0,5 protsenti ja diislikütus 1,1 protsenti odavam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles