Eestis on erakapitaliinvesteeringud hoo sisse saanud (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Era- ja Riskikapitali Assotsiatsiooni tegevjuht Kristiina Vassilkova.
Eesti Era- ja Riskikapitali Assotsiatsiooni tegevjuht Kristiina Vassilkova. Foto: EstVCA

Era- ja riskikapitalifondide investeeringud Eesti majandusse on viimastel aastatel kena hoo sisse saanud, eelmisel aastal kasvas investeeringute maht 2,5 korda, kolme aastaga on see kasvanud üle kümne korra.

Eelmise sajandi üheksakümnendatel ning selle sajandi eelmisel kümnendil investeerisid Eestisse peamiselt eraisikud, avalikud aktsiafondid ning väga vähesel määral ka pensionifondid. Sellel aastakümnel on muutunud üsna oluliseks riski- ja erakapitalifondid. Tõsi, Eesti riigi ja Euroopa Investeerimisfondi toetusel.

«Eesti riik tegi 2013. aastal otsuse Balti Innovatsioonifondi loomiseks ja 26 miljoni euro suuruse investeeringu tegemiseks, mille toel on turule tekkinud väga professionaalsed fondihaldurid, kellele on omakorda investorite poolt usaldatud enam kui 300 miljonit eurot investeeringute tegemiseks ja juhtimiseks,» selgitas Eesti Riski- ja Erakapitali Assotsiatsiooni juht Kristiina Vassilkova. «Hästitoimiv era- ja riskikapitaliturg tugevdab nii Eesti kui ka kogu regiooni majandus- ja ettevõtluskeskkonda ja kuvandit välisinvestorite silmis,» lisas ta.

Mõned aastad tagasi lõid Eesti, Läti ja Leedu Euroopa Investeerimisfondi (EIF) alamfondi, mille eesmärk on suurendada kapitaliinvesteeringuid Balti riikide ettevõtetesse. EIF investeeris alamfondi loomiseks 52 miljonit eurot, millele lisandusid panused Eesti (KredEx), Läti (ALTUM) ja Leedu (Invega) riiklikelt agentuuridelt, igaühelt täiendavalt 26 miljonit eurot.

Aastatel 2013–2017 investeerib BIF 130 miljonit eurot era- ja riskikapitali investeerimisfondidesse, millele lisatakse fondihaldurite kaudu omakorda vähemalt sama suures summas investeeringuid erainvestoritelt ja pensionifondidelt. Ettevõtetesse investeerivad allfondid vastavalt iga konkreetse fondi investeerimispoliitikale, kuid üldiseks sihtgrupiks on hea rahvusvahelise arengupotentsiaaliga Balti ettevõtted.

Kui varasematel aastatel tegelesidki fondid peamiselt kapitali kaasamisega, siis eelmisel aastal hakkas see kapital ka reaalselt ettevõtetesse jõudma. Kui 2015. aastal investeerisid era- ja riskikapitalifondid Eesti ettevõtetesse 19,2 miljonit eurot, siis eelmisel aastal juba 49 miljonit.

Balti Innovatsioonifondi alamfondid on teiste hulgas investeerinud  automüügiportaali auto24, prügifirmasse Eesti Keskkonnateenused ja veel mitmesse ettevõttesse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles