Kundas valmivad Eesti oma traktorid

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu ehitab Country OÜ Marek Kokerovi juhtimisel kaks Kinetic 8x8 traktorit kuus, paari aastaga tahetakse tootmine vähemalt kahekordistada.
Praegu ehitab Country OÜ Marek Kokerovi juhtimisel kaks Kinetic 8x8 traktorit kuus, paari aastaga tahetakse tootmine vähemalt kahekordistada. Foto: Marianne Loorents

Ettevõtteid, kes Eestis iseseisvalt sõidukeid valmistavad ja neid ka turustavad, ei ole just palju. Country metsatehnika tehas Kundas on üks vähestest.

Põhitoodang, mis Kundas Country firmamärgi all valmib, on küll tõstukiga metsaveohaagised ning nende lisaseadmed, kuid igas kuus ehitatakse ka kaks kaubamärki Kinetic 8x8 kandvat metsa väljaveo traktorit, mis samas ettevõttes projekteeritud.

Firma juht Marek Kokerov rääkis, et traktorit arendati neli aastat ning tootmiseni jõuti paar aastat tagasi. “Teeme väiksemat sorti masinat väga raskete tingimuste jaoks,” ütles Kokerov.

Eestis nendel kaheksarattaveolistel masinatel suurt turgu pole, pigem nõutakse neid mägisemates piirkondades.

Eks alguses, kui mõte pähe tuli ja traktorit projekteerima hakkasime, olid kõik väga pessimistlikud ja ennustasid meile läbikukkumist.

Kui esialgu toodeti vaid lahtise kabiiniga traktoreid, siis nüüdseks on välja töötatud uus versioon soojendusega kinnise  kabiiniga. 

Mõne nädala eest esitleti seda ka Rootsis maailma suurimal metsatehnika messil.

Kinnise kabiini olemasolu peaks nõudlust Kinetic 8x8 traktorite järele oluliselt kasvatama. “Umbes pooled tehingud on just korraliku kabiini puudumise taha jäänud,” lausus Marek Kokerov.

Kui praegu valmib Kunda kesklinnas kaks traktorit kuus, siis mõne aastaga soovib Kokerov jõuda aastas poolesaja traktori tootmiseni.

“Eks alguses, kui mõte pähe tuli ja traktorit projekteerima hakkasime, olid kõik väga pessimistlikud ja ennustasid meile läbikukkumist, aga saime hakkama ja võime uhkust tunda küll,” kõneles firmajuht.

Poolsada traktorit ei pruugi aga sugugi lagi olla, sest Euroopas toodab analoogseid masinaid lisaks Country OÜ-le veel vaid üks firma. Nii et ruumi võiks turul ju olla.

Firmas on projekteeritud ka metsaveohaagised. “Spetsialiseerusime väiketraktorihaagistele, sest turul oli küllaga suuri ja päris pisikesi ATV-haagiseid,” ütles Marek Kokerov.

Nüüd on tootmises ka suuremat sorti tõstukid ja haagised professionaalseks metsaveoks – Country toodetest ainsad, millega teiste meie maakonna metsaveomasinaid tootvate ettevõtetega konkureeritakse.

Metsatehnikaga tegelevaid firmasid on Lääne-Virumaal kolm. “Eks Palmse Mehaanikakoda on oma eduga olnud eeskujuks,” kiitis Kokerov.

Haagiste tootmisega alustas Country, mis esmalt tegutses Vinnis ning vahepeal ka Lepnal, kaheksa aastat tagasi muude tegemiste kõrvalt. Alates 2011. aastast on aga vaid sellele pühendutud.

“Esialgu olime üüripindadel, aga siis tuli Kundas suurem hoone enampakkumisele, ostsime selle ära,” põhjendas Arknalt pärit ja Rakveres koolihariduse saanud Marek Kokerov seda, miks just Kundas töötatakse. “Nüüdseks, kui oleme Kundas pea viis aastat tegutsenud, võin julgelt kiita Kunda linnavalitsust alati vastutuleliku ja abistava suhtumise eest ning kutsuda ka teisi Kundasse ettevõtlusega tegelema,” lisas ta.

Marek Kokerov valiti tänavu Kundas aasta tegijaks. Kunda linnapea Kaido Veski sõnul tunnustati Kokerovi ettevõtluse edendamise eest linnas. 

Ajapikku on aga naabruses olevaid vanu tootmishooneid juurde ostetud ning praeguseks on ettevõttel neid juba viis. 

“Oleme hooned oma vajadus­tele kohandanud ja renovee­rinud, ei ole tahtnud ­päris uute hoonete ehitamiseks suuri ­kohustusi võtta,” lau-

sus Marek Kokerov, kes eelistab firmat edendada samm-sammult.

Country toodangust umbes 95 protsenti läheb ekspordiks. “Arendame oma edasimüüjate võrgustikku,” ütles firmajuht. Ta tõi paremate turgude näiteks Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa, aga ka Soome ja Rootsi. Oma toodangu tutvustamiseks käiakse pidevalt Euroopas metsatehnika messidel.

Country metsamasinate tehases töötab 15 inimest. ­“Püüame areneda efektiivsust tõstes, mitte töötajate arvu suu­rendades,” lausus Marek ­Kokerov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles