Pürotehnikaga tegelevate ettevõtete halduskoormus väheneb

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pürotehnika.
Pürotehnika. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Tänasest hakkab kehtima uus lõhkematerjaliseadus, mis vähendab pürotehnikaga tegelevate ettevõtete halduskoormust.

Seadus sisaldab mitmeid olulisi muudatusi pürotehnilistele toodetele. Müüjad ei pea enam tavaisikule kasutamiseks lubatud kõige võimsamate pürotehniliste F3 kategooria toodete müügitehingut registreerima, kuivõrd uutele nõuetele vastavad tooted tähendavad tarbijale ohutumaid ja väiksema võimsusega pürotehnilisi tooteid võrreldes vanade nõuetega, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM).

Ühtlasi lihtsustatakse erinevaid loamenetlusi nagu isiku tegevusloa -, käitlemiskoha -, veo loa menetlusi ja muud sarnast. MKM-i teatel peaks muudatustega vähenema pürotehnika müügiga tegelevate ettevõtete halduskoormus, kuna ilutulestiku müük toimub peamiselt detsembris ning kaob ettevõtetel kohustus hoida müügikoht lahti vähemalt neli kuud.

Muudetakse ka reklaaminõudeid, et pürotehnilise toote reklaamile kehtivad reklaamiseaduse üldsätted, sealhulgas ohtlikke aineid sisaldava toote reklaami nõuded. Täiendavalt peab pürotehniliste toodete reklaamis juhtima tähelepanu vajadusele arvestada avalikus kohas käitumise nõudeid.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi siseturu asekantsleri Kristi Talvingu sõnul on muutuse ajenditeks pürotehniliste toodete senisest ohutumaks muutmine ning vajadus tõkestada toodete ebaseaduslikku müüki.

«Ebaseadusliku turu õitsengut soodustavad EL-i riikide erinevad nõuded toodetele, aga ka erinevad müügi- ja kasutuspiirangud. Kuna uued nõuded lubavad edaspidi turule vaid varasemast ohutumaid ja väiksema võimsusega tooteid, siis muudab see ebaseadusliku müügi majanduslikult vähem otstarbekaks. Samuti väheneb võimalus, et inimese kätte satub keelatud või ohtlik toode,» sõnas Talving.

«Lisaks on oluline ajakohastada toodete müügi- ja kasutuspiirangud, et need ei oleks võrreldes teistes riikides kehtivate piirangutega diskrimineerivad ja ei seaks ettevõtjatele täiendavaid kohustusi,» lisas ta.

Võrreldes kehtiva regulatsiooniga saavad inimesed edaspidi kõige võimsamat F3 kategooria ilutulestikku osta alates 18. eluaastast, praegu on vanusepiiriks 21 eluaastat. Eraisikutele seatakse pürotehniliste toodete maksimaalne koguse piir 20 kilogrammi, mida võib kodustes tingimustes hoida. Seadus ei tee järeleandmisi sisulistes nõuetes – ei muudeta avalikus kohas käitumise reegleid, endiselt on keelatud öörahu rikkumine ja ka paugutite jaemüügi ning kasutamise keeld jääb kehtima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles