OnePlus 5. Kas hiinlaste supertelefon on oma hinda väärt?

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uurime, kas ja kellel tasuks osta Eestis värskelt müügile jõudnud «lipulaevatapjat» OnePlus 5 ja kuivõrd parem on ta sama firma eelmisest mudelist OnePlus 3T. 

OnePlus telefone seni Eestis ametlikult ei müüdud, huvilised tellisid neid Hiinast posti teel. Sellest hoolimata valisid Eesti tehnoloogiaajakirjanikud neid ikka aasta parimate telefonide hulka. Nüüd saab OnePlus 5 Eestis letist osta, esialgu ainult Elisas. Hindu ja tehnilist spetsifikatsiooni vaata siit.

Mul endal pole küll iialgi olnud vajadust mõne telefoniga garantiisse minna, aga ometi on hea teada, et kui nüüd midagi peaks juhtuma, siis ei pea enam ise vaeva nägema selle Hiina saatmisega. Elisale teeb garantiiteenindust Saksamaal asuv firma.

OnePlus (OP) on oma esimesest mudelist OnePlus One (mida omal ajal arvustasin siin) saadik üritanud pakkuda parimatest saadaolevatest komponentidest koostatud telefone peaaegu neitsiliku Androidiga ning konkurentidest märgatavalt madalama hinnaga. Nii on neid nimetatud «lipulaevatapjateks, pidades silmas, et OP pakub sama jõudlust ja kasutamiskogemust kui näiteks mõni S-klassi Samsung, aga märgatavalt odavamalt.

OnePlus 5 ja OnePlus 3T telefonid /EERO VABAMÄGI
OnePlus 5 ja OnePlus 3T telefonid /EERO VABAMÄGI Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Eelmise aasta juunis toodi välja OP3 ja juba novembris esitleti selle edasiarendust, OP3T. Põhiline edasiminek oli see, et esialgsele nõrgale 3000 mAH akule lisati 400 mAH ning esikaamera vahetati välja 16 megapikselise vastu. See lisas hinnale 40 eurot; OP3T, mis nüüdseks tootmisest maas, maksis 440 eurot. (OnePlus One maksis 2014. aastal vaid 250 eurot).

Vaid seitse kuud hiljem müügile jõudnud OP5 on mõnevõrra suurem edasiminek. Kasutusel on uusim ja kiireim Snapdargon 835 kiibistik ning vastavalt mudelile 6 või 6 GB operatiivmälu. Muutunud on ka korpus, mis nüüd on äravahetamiseni sarnane iPhone 7 ning kaameramoodul vahetus uue, «kahetorulise» vastu.

OnePlus 5 kaameramoodul /EERO VABAMÄGI
OnePlus 5 kaameramoodul /EERO VABAMÄGI Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Võrdlesin uut telefoni oma poole aasta vanuse OP3T-ga, et jõuda selgusele: kas uue versiooni eest küsitav 500 eurot on oma hinda väärt või läheb OP hinnaralli juba liiga kaugele?

OP5 võib osta kahes igavas värvitoonis, mustana ja hallina. Minu kasutada oli kallim, 128GB salvestusmahu ja 8GB muutmäluga südaöö karva seade (559 eurot). Lisaks piinlikule iPhone’i kopeerimisele on see alumiiniumitükk nii libe, et soovitan kohe mingi korpuse ümber osta. Loodetavasti tulevad need Elisas varsti müügile, nii et ei pea Hiinast tellima.

Võrreldes OP3T-ga ei eendu kaamerakühm tagataustast enam nii väga välja. Mul küll poleks midagi selle vastu, kui telefon oleks natuke paksem, kuid sileda seljaga. Õnneks on säilinud füüsiline vaigistusnupp, mis on väga mugav vahend igasugu piuksude väljalülitamiseks. Kultuuritoimetajana, kes sageli kinos ja teatris istub, hindan seda ülikõrgelt ja ilma sellise nuputa telefoni enam ei ostaks.

OnePlus 5 ja OnePlus 3T telefonid / EERO VABAMÄGI
OnePlus 5 ja OnePlus 3T telefonid / EERO VABAMÄGI Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Lasin OP5-le peale oma tavalise rakenduselaadungi ja kõrvuti kasutades ei olnud praktiliselt mingit kiirusevahet tunda. See näitab, et OP3T on endiselt väga tubli tegija. Samaks on jäänud ka 5,5-tolline OLED ekraan ja sõrmejäljelugeja. Qualcomm väidab, et nende uus Snapdragon 835 oskab energiaga arukamalt ümber käia, seega vähendati akumahtu 3300 milliampertunnini. Reaaleluline kasutuskogemus näitas, et vahet eriti ei ole. Wifi, 4G, BlueTooth ja GPS pidevalt sees, tavalisi päevaseid toiminguid tehes (meilid, sotsiaalmeedia, muusika, video, natuke mängimist) oli magamamineku ajaks mõlemal telefonil ca 20 protsenti akumahtu alles. Piisav.

Mõlemad telefonid on varustatud nn DASH laadimissüsteemiga (töötab ainult originaallaadija ja -kaabliga), mis võimaldab kas või veerandtunnise seinas istumisega mitu tundi kasutusaega juurde saada. See on oluliselt tõhusam, kui teiste tootjate kiirlaadimissüsteemid ja kindlasti üks põhjus, miks üldse OP poole vaadata.

Ja nüüd põhilise juurde. Kaamera on muidu ülikõva raua ja rikkumata Androidiga OP telefonidel alati nõrgaks kohaks olnud. OP3T optilise stabilisaatoriga pildisilm ei suuda tihti Samsungi, LG ja Apple’i telefonide tippmudelitega võistelda. Kas OP5 päästab olukorra?

OP5 on varustatud kahe kaameraga:

  • 16 MP, f/1.7, 24mm, elektroonilise pildistabilisaatoriga põhikaamera;
  • 20 MP, f/2.6, 36mm 1,6x optilise zoomiga «teleobjektiiviga» kaamera.

Paneme tähele, et põhikaamera ava on suurem kui telefoniobjektiivide tavapärane f/2.0, mis teoorias lubab sensorini rohkem valgust ning seega paremat võimekust hämaras pildistades. Kahe kaamera süsteem jällegi laseb rakendada nn portreerežiimi, kus esiplaanil olevad objektid on teravad ja taust hägune. Nn bokeh-efekt.

Tegin mõlema telefoniga seeria fotosid, et nende sooritusvõimet võrrelda. Kõik pildid on tehtud maksimaalselt 20-sekundilise ajavahega, hämaras pildistamisel kasutasin statiivi ja distantspäästikut. Kasutasin kaameraid automaatrežiimis, nii nagu nad karbist välja tulid. Mõlemad telefonid lubavad asjatundjal kasutada manuaalrežiimi ning salvestavad ka RAW-faili.

OnePlus 3T Nõmme
OnePlus 3T Nõmme Foto: Hendrik Alla

Täismahus

Oneplus 5 Nõmme
Oneplus 5 Nõmme Foto: Hendrik Alla

Täismahus

Ülejäänud testipilte vaata lisatud galeriist, aga kes soovib, võib need enda täissuuruses arvutisse laadida, et pikselhaaval uurida. Võta arhiiv siit

Teravustamise ja salvestamise kiiruses olulisi erinevusi ei märganud. Üldiselt võib öelda, et OP5 pildid on kirkamate värvidega ning see teravustab agressiivsemalt, mis mõnel puhul mõjub ebaloomulikult. Esines ka anomaaliaid, kus mõlemad kaamerad täiesti seletamatu pudruga hakkama said.

Kokkuvõttes: neil, kellel on juba OnePlus 3T telefon, ei saa anda soovitust kohe OP5 ostma tormata, kui just kaamera pole telefoni juures see kõige tähtsam funktsioon. Seda enam, OnePlus lubas OP3T-le kindlasti Android O tarkvaraversiooni uuendust. Ootame ja vaatame, milline saab olema eeldatavasti järgmisel aastal ilmuv OnePlus 6. Tõsi, arvestades praegust hinnapoliitikat ei pruugi see enam nii hea hinna ja kvaliteedi suhtega olla kui OnePlusid siiani.

Kes aga kavatseb oma paar või enam aastat vana telefoni välja vahetada, soovib tipptasemel tehnikat, kuid leiab, et 800-1000 eurot, mida teised tootjad oma lipulaevade eest küsivad, on liiga palju, neile on OP5 kindel ostusoovitus. Mina soovitan piirduda 64 GB salvestusruumi ja 6 GB muutmäluga odavama mudeliga. Kiire 4G-ühendus ja rändlustasude kadumine lubab kogu oma kama pilvedes hoida, pole mingit põhjust seda füüsiliselt telefoni salvestada. Ahjaa, esialgu puudub OP5 eestikeelne kasutajaliides, valikus on näiteks vene ja inglise keel. Elisa sõnul peaks eesti keel mingil ajal tarkvarauuendusega lisanduma.

Muide, ehkki OP 5 ei ole ametlikult veekindel, st puuduvad vastavad sertifikaadid, kinnitas OnePlus Finland esindaja Tuomas Lampen, et väga ei pea muretsema. Kui vihma kätte jääte või telefoni vette pillate ja selle siis «kiiresti-kiiresti-kiiresti» välja võtate, ei juhtu tõenäoliselt midagi tõsist. Jäägu need sõnad Lampeni südametunnistusele, mina vettekastmist ei proovinud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles