Kolmandik Tallinna linnalt kooliarendusfirmadele antud rahast läks omanikele dividendideks (4)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna 32. keskkooli haldab Urmas Sõõrumaale kuuluv Vivatex Holding
Tallinna 32. keskkooli haldab Urmas Sõõrumaale kuuluv Vivatex Holding Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Tallinna linn maksis eelmisel aastal vastavalt linna kooliarendajatega sõlmitud kontsessioonilepingutele 11,7 miljonit eurot, millest omanikud panid dividendidena taskusse 3,5 miljonit eurot ja millelt ettevõtted maksid tulumaksu kokku 0,9 miljonit eurot.

Tallinna linn on pikaajalises koolide ja lasteaedade hoolduslepingud sõlminud nelja ettevõttega, milleks on osaühingud Vivatex Holding, BCA Center, Kooliarendus ja K&L Arendus.

Osaühing BCA Center sai eelmisel aastal Tallinnalt 3,35 miljonit eurot, ettevõtte kasum oli 3,5 miljonit eurot, omanikud võtsid dividendidena 2,3 miljonit eurot, millelt tulumaksu maksti 0,6 miljonit eurot.

Osaühing Kooliarendus sai eelmisel aastal Tallinnalt 1,9 miljonit eurot, ettevõtte puhaskasum oli 0,9 miljonit eurot, millest 0,5 miljonit eurot maksti omanikele tulumaksuna.

Osaühing  K&L Arendus sai eelmisel aastal Tallinnalt 1,8 miljonit eurot, ettevõtte puhaskasum oli 1,15 miljonit eurot, millest 0,65 miljonit maksti omanikele dividendideks.

Nende kolme ettevõtte omanikeringi kuuluvad teiste hulgas isa ja poeg Tiit ja Toomas Kõuhknad ning varem Eestis tegutsenud ehitusettevõttega Skanska juhid eesotsas Jaanus Otsa ja Olaf Hermaniga.

Postimees kirjutas aasta tagasi, et eelnimetatud kolm ettevõtet on nagu suur kärgpere, kus vähemal või suuremal määral kattuvad omanikud, neil on ühiseid juhatuse liikmeid ja postiaadresse.

Ärimees Urmas Sõõrumaale kuuluv osaühing Vivatex Holding sai eelmisel aastal Tallinnalt 4,6 miljonit eurot ning ettevõtte kasum oli 2,3 miljonit eurot. Vivatex on ainus kooliarendusfirma, kes pole omanikule s.t Urmas Sõõrumaale veel dividende maksnud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles