Üllatuslik elektriteenuse odavnemine jõuab tarbijani suure hilinemisega

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleringi juht Taavi Veskimägi.
Eleringi juht Taavi Veskimägi. Foto: Arno Saar/Õhtuleht
  • Elering alandas ülekandetasude hinda ekspordi ja transiidi suurte tulude tõttu.
  • Tarbija võib hinnalangust maitsma asuda alles mitme kuu pärast.

Eleringi ülekandeteenuse odavnemine 7,6 protsendi võrra alates homsest võib tavatarbija elektriarvel kajastuda alles järgmisel aastal, sest jaotusvõrguettevõtted asuvad sellest lähtudes nüüd oma hinnakirju muutma.

Elering teatas täna üllatuslikult, et alandab alates 1. juulist võrguteenuse tariifi 7,6 protsendi võrra, mistõttu korjab oma klientidelt aasta jooksul ligi kuus miljonit eurot vähem.

«Tegime konkurentsiametile hinna langetamise ettepaneku ise, sest vastasel juhul oleks selline nõue tulnud järelvalve poolt niigi,» selgitas Eleringi kommunikatsioonijuht Ain Köster. «Võrguteenuste odavnemine on seotud kaoenergia kulude, kulumi ja lubatud kasumlikkuse vähenemise ning ülepiirilise elektrikaubandusega seotud tulude kajastamise muudatusega.»

Eleringi teenusied kasutavad kõik kodutarbijatele ja suurtele tööstusettevõtetele elektri jaotusteenust müüvad ettevõtted, kuid ka suuremat tööstustarbijad – kokku 28 ettevõtet.

Läänemaal 25 000 kodukliendile elektrit müüvale Imatra Elektrile tuli hinnalangetus üllatusena ning ettevõte ei oska prognoosida, kuidas ja millal muudatus nende klientideni jõuab. «Meile vahendab Eleringi teenust Eesti Energia tütarfirma Elektrilevi, kes peab nüüd hakkama konkurentsiametilt uut hinnakirja taotlema,» ütles ettevõtte juhatuse liige Tiina Kallas.

«Konkurentsiamet võib hinnakirja menetleda kuni kuus kuud, mistõttu pole välistatud, et meie klientideni jõuab muudatus alles järgmisel aastal, kuid ma ei saa selle protsessi kiirust täpselt ette prognoosida.»

Tegemist on Eleringi tariifide teistkordse järjestikkuse langusega. Aastal 2014. langes keskmine tariif 7,8 protsenti ja kahe languse peale kokku on Eleringi võrguteenuse keskmine hind odavnenud ligikaudu 15 protsenti.

Postimees avaldab Elektrilevi selgitused, kuidas ülekandeteenuse odavnemine mõjutab suuremat osa Eesti elektritarbijatest kohe, kui ettevõte on küsimustele vastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles