Austraalia tutvustas koledaid suitsupakke

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoiatussildid sigarettidel.
Hoiatussildid sigarettidel. Foto: HO/REUTERS

Austraalia on võtnud eesmärgiks kehtestada aastaks 2012 maailma kõige karmima tubakaseaduse. Olulise sammuna sellel teel tutvustati eile lihtsat ja ilmetut suitsupakkide kujundust, mis kõikidele tootjatele kohustuslikuks saab.

Valitsus tahab, et kõik suitsupakid oleksid ilma logodeta ning igavat rohelist värvi, kujutades samas graafiliselt tubakast tulenevaid tõbesid.

«Ainus asi, mis erinevaid brände ja tootenimesid eristama hakkab, on seadusega kehtestatud standardses värvitoonis, kirjatüübis ja stiilis tekst, mis paikneb selleks ettenähtud kohas,» ütles tervishoiuminister Nicola Roxon.

Suured tubakafirmad on teinud muudatuste blokeerimiseks juba aasta aega kõva lobitööd.

Firmade peamine mure on see, et ka teised riigid, nende hulgas Aasia ja Vaikse ookeani regiooni arengumaad – tubakatootjate tähtsad kasvuturud – Austraaliast eeskuju võivad võtta.

British American Tobacco Austraalia osakond ütles, et lihtpakendeid on kaalutud nii Suurbritannias, Kanadas kui Uus-Meremaal. «Kuid sellest pole kunagi midagi välja tulnud, sest nimetatud sammu seaduslikkus on küsitav ja ühtlasi kardetakse musta turu tohutut kasvu,» ütles BAT.

BAT hoiatas, et kohustuslik lihtpakend võib kujutada endast rahvusvaheliste kaubamärgi- ja intellektuaalomandi seaduste rikkumist.

«Milline firma taluks seda, et nende bränd, mis on väärt miljardeid, neil ära võetakse?» küsis BAT pressiesindaja Sydneys Scott McIntyre.

Imperial Tobacco ütles, et esitab ettepanekule «jõulise väljakutse», kuna sellega kahjustatakse Austraalia kaubanduslikku reputatsiooni. Seaduseelnõu on firma arvates kahjulik nii konkurentsile kui tarbijatele.

«Organiseeritud kuritegevus kasvab Austraalias jõudsalt, kuna seaduslike aga lihtpakendites Austraalia brändide võltsingute sisevedu ja müük saab siin olema lihtsam kui kusagil mujal maailmas,» ütles Imperial Tobacco.

Firma on välja rehkendanud, et Austraalia valitsus kaotab juba nüüd aktsiisimaksudelt 1,1 Austraalia dollarit aastas – ja seda just salatubaka tõttu.

Leevendamaks tubakatootjate musta turu muresid lubas valitsus, et nad tohivad lisada pakendidisainile võltsinguvastaseid tärkkoode.

Perthi Curtini ülikooli tervishoiupoliitika professor Mick Daube ütles, et uus seadus on ajalooline teetähis.

«Tubakatööstus on tagajalgadel nagu ei kunagi varem. Mis näitab, et samm on kaalukas,» ütles ta.

Austraalia valitsuse sõnutsi tapab suitsetamine 15 000 austraallast aastas ja tervishoiu-, majandus- ja sotsiaalkulutustesse ümber arvestatuna teeb see 31,5 miljardit Austraalia dollarit aastas.

«Lihtpakendi seadus oleks sõnum tervele maailmale: glamuuri aeg on möödas. Nüüdsest hakkavad sigaretipakid kujutama vaid haigust ja surma, mida nad külvavad,» ütles Roxon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles