Küberrünnak tabas Poola autoosade müüja Eesti üksust

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola börsifirma ja sõidukite varuosade importija Inter Cars avas Tallinnas lao ja esinduse ning plaanib lähiajal laieneda Pärnusse. Foto on illustreeriv.
Poola börsifirma ja sõidukite varuosade importija Inter Cars avas Tallinnas lao ja esinduse ning plaanib lähiajal laieneda Pärnusse. Foto on illustreeriv. Foto: intercars.eu

Kolmanda Eesti ettevõttena langes rahvusvahelise ulatusliku küberrünnaku ohvriks Poola sõidukite varuosade müüja Inter Cars Eesti, mis pidi koheselt ka oma Mustamäe poe sulgema. 

«Teisipäeval peale kella kahte olid ühel hetkel meie arvutisüsteemid rivist väljas ja olukord pole siiani taastunud,» kirjeldas Inter Cars Eesti Mustamäe müügiesinduse juht Rain Luik.

Seetõttu pidi alles möödunud aasta septembris Eestis kanda kinnitanud Poola börsiettevõte Tallinna Mustamäe müügiesinduse sulgema. Rohkem müügiesindusi ettevõttel Eestis ei ole.

Luige sõnul tegeleb Poola emafirma aktiivselt pahavara likivideerimise ja süsteemide taastamisega. Kuna rünnak tõrjuda suudetakse ja Mustamäe poe taas avada saab, Luik öelda ei osanud. 

Küsimuse peale, kui suurt kahju ettevõte lunavara tõttu kannatab, vastas Luik, et rahaline kahju on selgelt olemas, kuid ta ei sooviks seda lähemalt kommenteerida. 

Varssavi börsil noteeritud Inter Cars SA on suurim sõidu-, paki- ja veoautode varuosade maaletooja Kesk- ja Ida-Euroopas. Kontsernil on praegu üle 200 filiaali Poolas ja 191 esindust mujal Euroopas.

Ettevõtte tootevalikus on üle miljoni erineva sõidu- ja veoautode varuosa, samuti täis- ja poolhaagiste, busside ja põllumajandusmasinate varuosad ja tarvikud.

Kokku kolm ohvrit

See tähendab, et teisipäeval levima hakanud uue küberviiruse ohvriks on Eestis langenud juba kolm ettevõtet, nende hulgas Prantsusmaa tööstuskontserni Eesti tütred Ehituse ABC ja Saint-Gobain Glassolutions Baltiklaas. Rünnaku hirmus sulges arvutisüsteemid ennetavalt ka uuringufirma Kantar Emor. 

Euroopa riigid ning USA ja Euroopa suurfirmad teatasid teisipäeval, et on sattunud Venemaalt ja Ukrainast alguse saanud ning seejärel mujale levinud rahvusvahelise küberrünnaku sihtmärgiks.

Samas üha enam tõendeid viitavad sellele, et teisipäeval üle maailma levinud Petya lunavara tegelik eesmärk ei pruukinudki olla raha kogumine, vaid hoopis Ukraina kriitilise infrastruktuuri kontrollimine. Lunaraha küsimine oli vaid suitsukate.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles