Bitcoini ärimees pandi trellide taha

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anthony Murgio
Anthony Murgio Foto: Brendan McDermid, Reuters, Scanpix

Floridast pärit mees määrati teisipäeval USA kohtus viieks ja pooleks aastaks vangi, süüdistatuna rahapesus ja pettuses. 

33 aastane Anthony Murgio tuunistas ennast 9. jaanuaril süüdi pangapettuses ja illegaalse bitcoini äri pidamises, kus muuhulgas pesti ka JPMorgan Chase & Co pangast varastanud häkkerite raha, kirjutab Reuters. 

Murgio ja tema kaaslased kasutasid krüptoraha vahetust Coin.mx, et muuta aastatel 2013 - 2015 miljoneid dollareid bitcoiniks. Prokuröride sõnul kasutati paljude ülekannete tegemisel ka lunavara ohvreid, kes pidid oma arvuti vabastamiks maksma bitcoine. 

Petturite seltskonna skeemid hõlmasid ka nüüdseks likvideeritud New Jersey krediidiühistu üle võtmist, et oma tehinguid varjata. «Härra Murgio tegevusi kannustasid ambitsioon ja ahnus,» ütles juhtumiga tegelenud kohtunik Alison Nathan. «Selle ahnuse peale oli ehitatud terve valede püramiid.»

Murgio ise puhkes süüdimõistmise ajal pisaratesse, väljendades oma sügavat kahetsust. «Ma olen nüüd targem ja ma palun vabandust kõigilt, kellele ma kahju tekitasin,» ütles mees. «See, et ma pidasin oma tegevust lubatavaks, ei teinud seda tegelikult lubatavaks.»

Nathan, kes pidas Murgio kahetsusi siiraks, määras mehe viieks ja pooleks aastaks vangi. Tegu oli poolega kümne ja poole aastastest karistusajast, mida prokuratuur taotles. Murgio advokaat Brian Klein oli otsusega rahul, rõhutades, et tema klient on võtnud oma süütegude eest täieliku vastutuse ja kahetseb seda kogu hingest. 

Murigo isa võttis oktoobris omaks süüdistuse õigluse takistamise eest, seda seoses krediidiühistuga. Seoses JPMorgani pettusega on nüüdseks süüdi mõistetud üheksa inimest. 

Coin.mx kuulus ametlikult mehele nimega Gery Shalon, kes ei võtnud süüd omaks, pärast seda kui Iisrael ta USAle välja andis. 

Märtsis mõistis kohus süüdi Florida tarkvarainseneri Yuri Lebedevi ja New Jersey pastori Trevon Grossi seoses Coin.mx'i varjamisega võimude eest. Neile pole veel karistust määratud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles