The Economist: Euroopas peaks pensioniiga tõusma 70ni

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann.

Tuntud majandusajakiri The Economist kirjutab, et aastaks 2040 peaks Euroopas pensioniiga tõusma 70 eluaastani.


Väljaanne kirjutab, et alates 1971. aastast on keskmise 65 aastase inimese oodatav eluiga kerkinud n-ö rikastes riikides 4-5 aasta võrra. Aastaks 2050 on oodatav eluiga kerkinud täiendavalt kolme aasta võrra.

Samas oli 2010. aastal OECD riikides keskmine pensioniiga 63 eluaastat, mis on aasta võrra madalam 1970. aasta tasemest.

Artiklis tõdetakse, et tegelikult poleks kauem elamises ja varem pensionile minekus midagi halba, kui vaid oleks piisavas koguses töötavaid inimesi.

Samas tekitab sündivuse vähenemine olukorra, kus 2050. aastaks on näiteks USAs iga pensionäri kohta 2,6 töötavat inimest, Prantsusmaal, Saksamaal ja Itaalias on vastavad näitajad aga 1,9, 1,6 ja 1,5.

Seetõttu liiguvadki riigid pensioniea tõstmise suunas: USA on sihtimas 67 aastast vanusepiiri, Suurbritannia aga 68 aastast. The Economisti arvates peaks seetõttu Euroopa liikuma pensioniea kehtestamisel 70 eluaasta suunas.



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles