15 miljoni pärast vaidlevad piimaühistud on valmis kaaluma ühise keskühistu loomist

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimatootmine
Piimatootmine Foto: Urmas Luik

Kui nädala alguses kirjutas Postimees, et AS MilkEst vaidlustas PRIA otsuse anda 15-miljoniline toetusraha E-piim Tootmine AS-ile ning selle raames ühist koostöövõimalust ei näe, siis eile toimunud piimaühistute juhtide kohtumisel märkisid osapooled samas, et uue keskühistu rajamiseks on nad valmis arutelusid jätkama.

Piimaühistute juhid on valmis jätkama arutelusid, et leida kokkulepe uue Eesti piimatootjate keskühistu rajamiseks, andis pressiteate vahendusel teada Eesti põllumajandus-kaubanduskoda (EPKK).

Eile, 27. juunil toimus Saaremaal Aadu turismitalus Eesti piimandusühistute juhtide koostöökohtumine, kus osalesid piimandusühistu E-Piim nõukogu esimees Sulev Mölder ja nõukogu aseesimees Toivo Kens ning MilkEst AS nõukogu esimees Märt Riisenberg ja nõukogu liige Tõnu Post. 

Nõupidamisel arutati Eesti piimanduse keskühistu loomise võimalusi. EPKK teatel on põllumeeste ühine huvi rajada ühistuline piimatööstus, mis loob kindlustunde ja aitab tulevasi kriise ületada ning riske maandada. Leiti, et koostöö aitab kiirestimuutuval piimaturul tuua rohkem raha koju ka halbadel aegadel.

Tõdeti, et piimanduse keskühistu loomine eeldab kõigile arusaadava visiooni olemasolu ja liikmete poolt aktsepteeritud äriplaani. Keskühistu põhikirjas peavad olema sätestatud liikmete kõik õigused ja kohustused. Koostööreeglid tuleb kohe alguses liikmetega kokku leppida. Ühistu põhikiri peab olema dokument, mille üldkoosoleku liikmed kinnitavad konsensuslikult.

Keskühistu tekkimiseks on vajalik, et liikmed usaldaksid nii üksteist kui tegevjuhtkonda. Ühistu juhtorganite otsused peavad olema läbipaistvad ja teenima liikmete huve. Osalejad nentisid, et hea koostöö eeldab ka valmisolekut ja oskust loobuda paljudest asjadest. Eesmärgiks tuleb seada, et enamus piimatootjaid soovib astuda keskühistu liikmeks.

Nõupidamisel osalenud piimaühistute juhid otsustasid, et edaspidistes tegevustes keskendutakse sellele, mis erinevate ühistute liikmeid ühendab. Piimaühistute nõukogude liikmetest moodustatakse töörühmad, kes esitavad ettepanekud, millistel tingimustel piimatootjad soovivad keskühistusse piima müüa. Järgmine nõupidamine toimub 25. juulil.

E-Piima ja MilkEsti liikmed toodavad päevas kokku 1070 tonni piima. Piimaühistute teatel on see piimakogus on piisav piimanduse keskühistu loomiseks ja tulevase uue ühistulise piimatööstuse efektiivseks majandamiseks. EPKK andmetel möödus arutelu sõbralikus ja konstruktiivses õhkkonnas.

Piimaühistute juhtide kohtumise korraldasid ja viisid läbi maaülikooli professor Rando Värnik ja assistent Liis Võlli ning põllumajandus-kaubanduskoja juhatuse liige Vahur Tõnissoo.

Mõlemad kohtumisel osalenud piimaühistud osalesid ka hiljuti PRIA taotlusvoorus, kus jagati välja 15 miljoni euro suurune investeeringutoetus uue ühistulise piimatööstuse rajamiseks.

Kuigi mai alguses tegi PRIA hindamiskomisjon soovituse anda see toetus E-Piim Tootmine AS-ile, otsustasid MilkEsti alla koondunud piimaühistused selle ettepaneku vaidlustada. PRIA peadirektor peab toetuse saaja välja kuulutama homme, 29. juunil.

Loe lähemalt:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles