Lisateenistus jagamismajandusest jääb kasinaks

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Airbnb veebisait.
Airbnb veebisait. Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP

Jagamismajandus võimaldab teenida lisaraha toimetades kohale pakke, teha juhutöid ning või küsida tasu enda vara kasutamise eest. 85 protsenti platvormide kasutajatest teenib aga alla 500 dollari kuus.  

Hinnanguliselt teenib nii lisaraha pea neljandik ameeriklastest, kirjutab Business Indsider.

Ajaleht vaatas kui suurt lisatulu teenivad erinevate platvormide abiga laenuandja Earnest kastutajad. Sissetulekute põhjal ei ole aga võimalik kindlaks teha, kui mitu tundi raha teenimisele kulutati.

Earnest kasutajatest lõviosa kasutab laenu õppelaenude refinantseerimiseks ning tõenäoliselt on nende jaoks tegemist lisatööga. Täiskohaga töötades oleksid sissetulekud tõenäoliselt suuremad.  

Tulemustest selgub, et 85 protsenti lisatööde tegijatest teenib vähem kui 500 dollarit kuus. Kõige paremat lisateenistust pakub Airbnb

Keskmiselt teenivad üürileandjad Airbnb kaudu kuus 924 dollarit. TaskRabbit, platvorm, mille kaudu saab teha erinevaid töid ja teenuseid, maksis keskmisele töötegijaid kuus 380 dollarit. Ka autojuhid, kes töötasid Lyfti ja Uberi heaks, teenisid kuus keskmiselt sama palju.

Kõikide platvormide puhul on teenistused väga erinevad. Nii mõnigi, kes oma kinnisvara Airbnb kaudu välja üüris, teenis kuus kuni 10 000 dollarit, paljud teenisid aga vähem kui 200.

Kõige rohkem on väikese sissetulekuga teenusepakkujaid platvormidel Getaraund, Fiverr ja Etsy. Tõenäoliselt on selle põhjuseks väike töötundide arv.  

Lisateenistus ei ole kuigi suur ka Eestis. Uberi ja Taxify platvormide kaudu teenitud tulu deklareeris 2016. aastal Eestis 319 inimest ning täpsemalt oli kogusumma 450 000 eurot. See tähendab, et üks juht teenis deklaratsiooni kohaselt keskmiselt aastas 1411 eurot.

Business Insider vaatas järgmisi lisaraha teenimise võimalusi:

Airbnb - lühiajaline kinnisvara lühiajaline üürimine

Doordash - kulleriteenus restoranidele

Etsy - käsitöö müügiplatvorm

Fiverr - platvorm tööde ja teenuste pakkumiseks

Getaround - autorent

Lyft - sõidujagamine

Postmates - kulleriteenus

TaskRabbit - tööde ja teenuste platvorm

Uber - sõidujagamine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles