Kanal 2 lahkub vabalevist (15)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanal 2.
Kanal 2. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Eesti Meedia on otsustanud, et Kanal 2 programm lahkub vabalevist 1. augustil.

Kanal 2 jääb ka edaspidi Eesti kõige suurema levialaga MUX1 võrku, senistel tasuta telepilti vastu võtnud klientidel on võimalik enne kanali vabalevist lahkumist ühineda Starman ZuumTV, Viasati või Telia teenustega või valida endale sobiv kaablioperaator, teatas Eesti Meedia. 

Eesti Meedia juhatuse esimehe Sven Nuutmanni sõnul vajab Eesti teleturg struktuurseid muutusi ning telereklaami hinnad peavad hakkama tõusma. «Praegune olukord, kus meediaagentuuride tegevuse läbi on telereklaami hinnad ebamõistlikult madalale surutud, ei ole enam jätkusuutlik,» rõhutas Nuutmann. «Ainus võimalus säilitada kohalikul omatoodangul põhinevat programmi on kanali toimimist optimeerida,» selgitas Nuutmann, miks lahkub Kanal 2 vabalevist.   

Eesti Meedia sisu- ja programmidirektor Hanno Tomberg ütles, et kõigil, kellel on täna võimalik Kanal 2 programmi näha, näevad seda ka edaspidi, kui on valinud endale sobiva operaatorfirma. «Oleme kõikide operaatorite põhipaketis jätkuvalt kättesaadavad ja suudame ka tulevikus pakkuda paremat kvaliteeti HD pildi näol, mis jõuab täna vaid tasuliste klientideni,» ütles Tomberg.

«Eesti vaadatuim telekanal Kanal 2 alustab juba septembri alguses sügishooajaga, mis pakub palju uusi saateid, parimat meelelahutust ja seniste hittsaadete ning -sarjade uusi osasid,» lausus Tomberg. «Levikulude arvelt programmi suunatavad vahendid aitavad toota veel rohkem televaatajaid köitvaid saateid.»

«Lisaks ootavad Kanal 2-s ja Kanal 12-s järgmise aasta veebruaris taliolümpiamängude ülekanded PyeongChangist, mistõttu soovime tagada, et kõigil oleks võimalik seda suurt spordipidu näha,» lausus ta.

Juba varem on vabalevist lahkunud Eesti Meedia telekanal Kanal 11, olles seejärel oma vaadatavust pidevalt kasvatanud. Vabalevis jätkavad ETV, ETV2, ETV+, TallinnaTV ja France 24.

Ringhäälingute liit: see on loogiline samm

Eesti ringhäälingute liidu juht Toomas Vara ütles, et Kanal 2 samm on väga loogiline ja arusaadav, kuna selle mõju ettevõtte majandustulemustele on positiivne, samas kui negatiivne mõju vaatajaskonnale on väga väike. 

«Kuna Eesti on väga hästi kaetud erinevate võrkudega, siis leiab iga inimene kas õhu või juhtme kaudu selle võimaluse, kuidas kanalit edasi vaadata,» märkis Vara, öeldes, et vabalevist lahkumine puudutab suurusjärgus 10 protsenti vaatajaskonnast. 

Vara sõnul mõistab ta Kanal 2 otsust väga hästi. «Kanalid otsivad võimalusi, kuidas kasumlikult toimetada. Kõige suurem kulu on teatavasti programmikulu. Televaataja ei taha, et lõpeksid kodumaised telesaated. Kui on vaja kulusid lõigata, tundub see samm kõige loogilisem,» selgitas Vara, lisades, et edaspidi ei pea kanal enam Levirale tasu maksma. 

Operaatorfirmade sõnul ei muutu klientide jaoks midagi

Telia andis teada, et Kanal 2 lahkumine vabalevist Telia TV-teenuse kasutajaid ei mõjuta. Samuti saavad Telia TV-teenusega liituda kõik need vabalevi kliendid, kes soovivad ka edaspidi Kanal 2 jälgida. 

Telia Eesti meelelahutuse ja multimeedia valdkonna juht Karl Anton kinnitas, et sõltumata sellest, milline on Kanal 2 seekordne lõplik otsus vabalevist lahkumise või sinna jäämise vaates, saavad kõik Telia kliendid endiselt jälgida nii Kanal 2, TV3  kui teisi eestimaalaste seas populaarseid telekanaleid. 

Viasati ärijuht Aet Viira ütles samuti, et Viasati klientide jaoks ei muutu selle uudise valguses midagi. «Meie programmivalikusse jääb populaarne kodumaine telekanal alles ka pärast 1. augustit nagu seni.»

Viira on nõus, et olukord, kus oma lemmiksaadete edasi vaatamiseks peab liituma tasulise teenusepakkujaga võib tekitada nurinat, kuid samas rõhutas ta, et tasuliste teenusepakkujate pildikvaliteet ja kanalite valik on vabalevi võimalustest kordades paremad. 

Levira ootab vabalevisse uusi kanaleid

Digiteenuste ettevõte ja vabalevi pakkuja Levira ootab pärast Kanal 2 lahkumist vabalevi võrku uusi kanaleid.

«Vabalevi küsimus on eratelekanalite jaoks olnud aktuaalne aastaid ning Kanal 2 vabalevist lahkumine on äriettevõtte omanike ja juhtkonna otsus. Oleme pidanud kanaliga läbirääkimisi, kuid nüüdseks on jõudnud Kanal 2 järeldusele, et nende ärimudel ei võimalda vabalevile panustamist,» kommenteeris Levira juhatuse esimees Tiit Tammiste.

«Vabanenud saatjakohtadele võivad tekkida uued huvilised, sest näiteks Soomes on viimastel aastatel vabalevi kanaleid juurde tekkinud,» lisas Tammiste. Kanal 2 kasutab ka edaspidi Levira maapealset digitelevisiooni võrku tasuliste telekanalite edastamiseks.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles