Portugal palus abi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugali peaminister Jose Socrates teatab rahvale, et palus EL-lt abi.
Portugali peaminister Jose Socrates teatab rahvale, et palus EL-lt abi. Foto: JOSE SENA GOULAO/AFP

Portugali ametist lahkuv peaminister José Sócrates palus Euroopa Liidult finantsabi. Euroalas tuleb kolmas päästeoperatsioon pärast Kreekat ja Iirimaad.

«Valitsus otsustas täna paluda Euroopa Komisjonilt finantsabi,» ütles Sócrates eile õhtul napisõnalises telepöördumises.

ELi ametnikud tervitasid abipalvet. «Portugali valitsuse poolt on see vastutustundlik samm,» ütles Financial Timesile ELi majandusvolinik Olli Rehn.

Endine Portugali peaminister ja praegune Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso saatis välja pressiteate, milles kinnitab abipalve laekumist Sócrateselt ning väljendab oma veendumust, et Lissabon «võidab need raskused ära».

Ta lisab, et «abipalve vaadatakse läbi nii kiiresti, kui vastavad reeglid vähegi võimaldavad».

Sócrates ütles, et lähtub abipaketi läbirääkimistel «Portugali parimatest huvidest».

Varasemalt väitis Sócrates, et riik ei vaja välisabi ning tuleb oma võla teenindamisega ise toime.

Portugali rahandusminister Fernando Teixeira dos Santos andis juba enne Sócratese avaldust mõista, et abipalve on tulekul.

«Riik lükati vastutustundetult finantsturgudel väga raskesse olukorda,» ütles ta kohalikule ärilehele Jornal de Negócios, viidates sotsialistliku vähemusvalitsuse hiljutisele lüüasaamisele kasinusmeetmete üle korraldatud hääletamisel.

«Seistes silmitsi selle keeruka olukorraga, mida oleks tulnud vältida, peab ametist lahkuv valitsus paluma ELilt finantsabi.»

Opositsiooniliste sotsdemokraatide liider Pedro Passos Coelho toetab otsust abi paluda.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles