Riigikogu ratifitseeris Rail Balticu kokkuleppe

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline näeb plaanide järgi tulevikus välja Rail Baltica raudteesõlm Riias.
Selline näeb plaanide järgi tulevikus välja Rail Baltica raudteesõlm Riias. Foto: Rail Baltica Global Forum

Esmaspäevasel hääletusel toetas 63 riigikogu liiget rahvusvahelist kokkulepet ja 20 oli vastu, millega Eesti võttis kohustused Rail Balticu raudteeühenduse rajamiseks Balti riikide kaudu Kesk-Euroopasse.

Parlament kinnitas uue raudtee ehitamiseks vajaliku Leedu, Läti ja Eesti vahelise kokkuleppe ülekaalukalt, sest Rail Balticut toetasid nii valitsuse juhtpartei Keskerakond kui ka suurim opositsioonipartei Reformierakond.

Seetõttu kõlasid Reformierakonna poliitikute kriitikanooled peaettekandja Erki Savisaare kohta justkui nõudliku õpetaja noomimine, kes soovinuks lemmikõpilase suust kuulda veelgi paremaid ja veenvamaid pooltargumente.

Rail Balticu kokkuleppe vastu hääletama kutsunud Vabaerakond ja EKRE sarjasid karmi sõnaga nii raudtee ehitamise pooldajaid kui ka projekti ennast. Vabaerakonna vastne esimees Artur Talvik nimetas Savisaare selgitusi ülbeteks, et nii varjata ebakompetentsust. Samuti rääkis Talvik, et Rail Balticu tasuvusuuringusse on sisse kirjutatud nelja miljardi euro suurune pettus. Ta kutsus leppe vastu hääletama väitega, et suur osa Eestisse rajatud oluliste objektide rahast on ära varastatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles